Ribizlis-áfonyás mini kuglóf

//Berényi Attila
vasarnapisuti_minikuglof_dho_20240721-2

Ribizlis-áfonyás minikuglóf. fotó: dho

Mivel végre megszabadultunk a kánikulától egy időre, így bekapcsoltam a sütőt. Persze nem szerettem volna túl bonyolult sütit választani. Ez pedig tényleg az, és tele van szezongyümölccsel: áfonyával és ribizlivel. Egyébként meglepő, hogy ezek íze és zamata mennyire jól passzol a kókuszhoz. A titok az, hogy nem szabad túlkeverni a tésztát.

Hozzávalók:

  • 35 g puha vaj
  • 50 g barnacukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 100 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 40 g kókuszreszelék
  • 100 ml tej
  • 0,5 marék ribizli
  • 0,5 marék áfonya
Ribizlis-áfonyás minikuglóf. fotó: dho

Elkészítés:

A vajat a kétféle cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, majd a tejet. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kókuszreszeléket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. A száraz hozzávalókat szépen összedolgozzuk a nedvesekkel, majd a legvégén, óvatosan belekeverjük a gyümölcsöket. Szilikonos formákba kanalazzuk a résztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 perc alatt készre sütjük.

Hústű próbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, kivesszük a sütiket a formákból és porcukorral meghintve (opcionális, és ki is hagytam) és friss gyümölccsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

TIP.: ha nincs mini kuglóf formánk, akkor muffin sütőben is nagyszerűen elkészül. Sőt, normál méretű kuglóf is készíthető a recept alapján, csak akkor 50 perc lesz a sütési idő.

Ribizlis-áfonyás minikuglóf. fotó: dho
(dho)