Túró Rudi torta

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_turoruditortra_20240714-2

Túró Rudi torta, fotó: dho

A hétvégén egy nagyon jó barátnőnk szülinapi partijára voltunk hivatalosak. Szeretek ilyenkor saját tortát vinni ajándékba. Mivel most dög meleg van, így egy hűsítő és népszerű édesség íze lett az alap. Nem kell sütni, ami külön előny. Persze rögtön kettőt készítettem, mert itthonra is kellett egy. Mivel rém egyszerű, így nem is volt nagy kaland elkészíteni.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 100 g vaj
  • 150 g keksz
  • 2 ek kakaópor

a krémhez

  • 500 g félzsíros túró
  • 75 g tejföl
  • 150 g porcukor
  • vanília aroma
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 200 ml habtejszín
  • 3 db zselatin lap

a tetejére

  • 0,5 tábla étcsoki
  • 50 g vaj
  • 2-3 Túró Rudi®
Túró Rudi torta, fotó: dho

Elkészítés:

A tésztához megolvasztjuk a vajat, és összekeverjük az előre ledarált és a kakaóporral elegyített keksszel. Az így kapott formázható keveréket egy 20-22 centis, sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen.

Ez után a krémhez a túrót, a tejfölt a vanília aromával, a porcukorral egy botmixerrel elegyítjük, jó krémesre. Majd belekeverjük a citrom reszelt héját. A hideg vízbe előzetesen beáztatott zselatin lapokat a teljes tejszínből elveszünk egy kis mennyiséget, azt picit megmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Majd belekeverjük a túrós elegybe. A többi hideg habtejszínt keményre verjük és óvatosan keverve mehet a többihez. Végül rásimítjuk a krémet a keksz alapra, majd minimum 3 órára, de akár egy éjszakára is a hűtőbe tesszük.

Az apróra darabolt étcsokit egy fém edényben, gőz felett a vajjal együtt megolvasztjuk. A torta tetejére csorgatjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Végül félbevárott Túró Rudikkal® díszítjük. Hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Túró Rudi torta, fotó: dho
(dho)