Hozzávalók:
a pudinghoz
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 500 ml tej
- 3 ek cukor
a tésztához
- vanília aroma
- 50 ml olaj
- 240 ml tej
- 4 db tojás
- 150 g cukor
- 180 g liszt
- 1 cs sütőpor
- 200 g eper
- 1 kk balzsamecet
- a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
Főzzük meg a pudingot, majd egy tálban tegyük félre. A tetejére tegyünk frissen tartó fóliát, hogy ne bőrösödjön be. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat a cukorral és a vanília aromával fehéredésig verjük. Majd adjuk hozzá az olajat és a tejet. A lisztet keverjük össze a sütőporral, aztán forgassuk bele ezt is a tojássárgájás keverékbe. Végül az egy csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. A lényeg, hogy minél több levegő maradjon benne. Pár szem, negyedekbe vágott és egy kis balzsamecettel kevert epret is bele keverhetünk a tésztába. Egy közepes, sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott lisztezett) tepsibe simítjuk a keveréket, majd rákanalazzuk a pudingot. Nem kell egyenletesen, hanem ahogy jólesik. Végül rádobáljuk az epret. Én félbevágom az epreket, és a vágott felével lefelé teszem a tésztára. Most legalább segít az iskolában tanult fizika, hiszen a nagyobb, vágott felület nehezebben süllyed a habos tésztában. 180 fokon, 50 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha nagyon barnulna, tegyünk a tetejére alufóliát. Akkor kész, ha a tepsit megmozgatva már nem remeg a teteje. Hagyjuk kihűlni, majd pedig porcukorral megszórva tálaljuk. Nagyszerű mellé egy-egy gömb vanília fagyi is!
Jó étvágyat!