Epres-pudingos

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-epres-pudingos_dho_20240512-1

Epres-pudingos. fotó: dho

Folytassuk az eperszezon csemegéivel. Ez a gyümölcs nyersen a legfinomabb, úgy ahogy Isten megteremtette. De mivel gyorsan romlik, és nyilván egyszerre nem tudja az összeset megenni az ember, így csinálhatunk belőle sütiket is. Íme egy variáció erre. Légiesen könnyű tésztája van, a puding krémes varázsát pedig az eper koronázza meg. Egy ilyen sütivel ülni a napsütötte kertben, vagy a teraszon és hallgatni a madarakat, maga a nyugalom.

Hozzávalók:

a pudinghoz

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 500 ml tej
  • 3 ek cukor

a tésztához

  • vanília aroma
  • 50 ml olaj
  • 240 ml tej
  • 4 db tojás
  • 150 g cukor
  • 180 g liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 200 g eper
  • 1 kk balzsamecet
  • a szóráshoz porcukor
Epres-pudingos. fotó: dho

Elkészítés:

Főzzük meg a pudingot, majd egy tálban tegyük félre. A tetejére tegyünk frissen tartó fóliát, hogy ne bőrösödjön be. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat a cukorral és a vanília aromával fehéredésig verjük. Majd adjuk hozzá az olajat és a tejet. A lisztet keverjük össze a sütőporral, aztán forgassuk bele ezt is a tojássárgájás keverékbe. Végül az egy csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. A lényeg, hogy minél több levegő maradjon benne. Pár szem, negyedekbe vágott és egy kis balzsamecettel kevert epret is bele keverhetünk a tésztába. Egy közepes, sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott lisztezett) tepsibe simítjuk a keveréket, majd rákanalazzuk a pudingot. Nem kell egyenletesen, hanem ahogy jólesik. Végül rádobáljuk az epret. Én félbevágom az epreket, és a vágott felével lefelé teszem a tésztára. Most legalább segít az iskolában tanult fizika, hiszen a nagyobb, vágott felület nehezebben süllyed a habos tésztában. 180 fokon, 50 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha nagyon barnulna, tegyünk a tetejére alufóliát. Akkor kész, ha a tepsit megmozgatva már nem remeg a teteje. Hagyjuk kihűlni, majd pedig porcukorral megszórva tálaljuk. Nagyszerű mellé egy-egy gömb vanília fagyi is!

Jó étvágyat!

Epres-pudingos. fotó: dho
(dho)