Epermisu

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_epermisu2_dho_20240505

Epermisu, fotó: dho

Anyák napjára egy olyan látványos édesség receptjét hoztam el, amit akár gyerekek is elkészíthetnek. Ezt ugyanis nem kell sütni. Sőt az eperszósz készítését is le lehet egyszerűsíteni: főzés helyet botmixerrel pürésíthetjük a hozzávalókat. Igaz, ilyenkor elegendő lesz 1 kanál víz hozzá. Ami fontos! A sütikészítés után rendbe kell tenni a konyhát, ne anyunak kelljen a romokat eltüntetni. Hiszen anyák napja van!

Hozzávalók:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g babapiskóta
  • 200 ml tejszín
  • vanília aroma
  • 600 g eper
  • 50 g porcukor
  • 2 ek barnacukor
  • 1 narancs leve (jó a narancslé is)
  • 2 ek víz
Epermisu, fotó: dho

Elkészítés:

Az eper mennyiség feléből (a nem olyan szép szemeket válasszuk ki erre) eperszószt főzünk: az epreket feldaraboljuk, a 2 evőkanálnyi barnacukorral, a vízzel és a narancslével, valamint a balzsamecettel 10 perc alatt felfőzzük. Hagyjuk langyosra hűlni.

A tejszínt a cukor többi részével habbá verjük és óvatosan összekeverjük a szintén felhabosított mascarpónéval és a vanília aromával.

Egy tálaló edény aljára teszünk egy keveset a mascarponés krémből, amire az epres szószban megforgatott babapiskótákat helyezünk. Picit meg is locsolhatjuk a szósszal. Szórjunk rá pár szelet nyers eperszeletet is. Majd ismét krém, áztatott babapiskóta következik. Aztán az egészet befedjük a maradék krémmel és meglocsoljuk a maradék szósszal. És végül friss eperrel koronázzuk meg az egészet.  Tegyük pár órára hűtőbe, majd tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

(dho)