Csokis répatorta

//Tóth Gábor
vasarnapi-suti-csokis-repatorta_20240407-2

Csokis répatorta. fotó: dho

Egy héttel húsvét után még aktuális a répatorta. Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy nyakunkon a strandszezon, így egy olyan változatot választottam, amiben se liszt, se cukor. Meglepően szottyos végeredményt kapunk, igazi, könnyű, előnyári csemegét. Ha pedig valaki egy picit bűnözni szeretne, a csokiréteg alá becsempészhet egy kis lekvárt is, attól még finomabb lesz. Ráadásul pofon egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 200 g répa
  • 3 db tojás
  • 50 g édesítőszer
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 90 g darált dió
  • 20 g kakaópor
  • 4 g sütőpor
  • 30 g étcsokoládé
  • 35 g tej
Csokis répatorta. fotó: dho

Elkészítés:

A megtisztított répákat lereszeljük, vagy kutterben ledaráljuk. A tojásokat egy tálban kikeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a répát és a vanília kivonatot, és ezzel is átkeverjük. A darált diót elegyítjük a kakaóval és a sütőporral majd ezt is hozzáadjuk a répás alaphoz. Sűrű, krémszerű tésztát kapunk, amit egy kis méretű (16-18 cm), sütőpapírral bélelt tortaformába simítunk. Ha szilikon formánk van, az is jó. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Addig apróra daraboljuk a csokoládét és a tejjel olvasztjuk meg gőz felett. A csoki bevonatot még melegen a meleg sütire csorgatjuk. Pár szem, durvára vágott dióval díszíthetjük. Akár azonnal fogyasztható, de hidegen is finom.

Jó étvágyat!

(dho)