Diós kosárka

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_dios-kosarka_dho_20240331-3

Diós kosárka. fotó: dho

Nemrég akadt a kezembe ez a recept. Igazi retró finomság. A gyerekkoromat idézi, keresztanyám sütötte ezt rendszeresen. A hétvégéket a nagy család mindig együtt töltötte kora tavasztól késő őszig, a hétvégi telken. Mivel ez a süti könnyen tárolható és mozgatható, így viszonylag gyakran került a vasárnapi ebéd desszertjeként az asztalra. Húsvétkor pedig szinte elmaradhatatlan volt.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 30 dkg rétesliszt (fele lehet finomliszt is)
  • 12 dkg margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tej

a töltelékhez

  • 30 dkg darált dió
  • 24 dkg porcukor
  • 4 db tojásfehérje
  • sárgabarack lekvár
Diós kosárka. fotó: dho

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Addig kell gyömöszölni, amíg össze nem állt. Folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetetjük.
Pihenés után a tésztát 20 részre osztjuk és a vékonyan kiolajozott, kis kosárka formákba nyomkodjuk az adagokat. Egy-egy kiskanál baracklekvárt mérünk mindegyikbe.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcikorral, majd a diót óvatosan beleforgatjuk. A habot habzsákból (vagy egy egyszerű, levágott sarkú műanyag zacskóból) a kosárkákba nyomjuk vagy kanállal beleadagoljuk. Díszíthetjük dióval is, én ezt elhagytam.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szépen megbarnult a teteje. A formákban hagyjuk egy kicsit hűlni, majd még langyosan kiszedegetjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat és boldog ünnepet!

Diós kosárka. fotó: dho
(dho)