Erdei gyümölcsös pohárkrém

//Tóth Gábor
vasarnapi-suti_poharkrem-epres-afonyas_dho_20240324-3

Erdei gyümölcsös pohárkrém. fotó: dho

Most éppen nem volt kedvem sütni, így egy olyan desszertet rittyentettem, amit tényleg csak keverni kell. A fagyasztóból bányásztam ki erdei gyümölcs mixet, amiből egy lekvárszerű öntetet főztem (ez némi, ősszel eltett lekvárral is helyettesíthető), a többi hozzávalót meg csak elegyíteni kellett, aztán kicsit kicsicsázva tálalni. Ez a recept akkor is jó, ha váratlan vendég toppan be. Még valami: a cukrot édesítővel helyettesítettem – mert ugye a strand forma miatt nem lehet hízni.

Hozzávalók:

a szószhoz

  • 250 g erdei gyümölcs
  • 50 g cukor
  • citromlé
  • 70 ml víz
  • 1 tk étkezési keményítő

a krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 320 g natúr joghurt
  • cukor ízlés szerint
  • 40 g csokoládés keksz
  • 1 evőkanál rum
  • vanília kivonat
Erdei gyümölcsös pohárkrém. fotó: dho

Elkészítés:

A gyümölcsszószhoz a gyümölcsöt egy edénybe tesszük. A fagyasztott alapanyagot sem kell kiolvasztani. Rámérjük a többi hozzávalót és nagyjából 10 percig, közepes lángon fűzzük. Hagyjuk az egészet kihűlni.

Addig a krémhez a mascarponet és a joghurtot a cukorral, vaníliával és az evőkanál rummal habosra verjük.

Egy nagyobb, üvegtálba vagy akár már poharakba szedjük a krém egy részét, majd mehet rá a szósz egy része és az egészet meghintjük a durvára tört csokis keksszel. Ezt addig ismételjük, amíg az alapanyagok kitartanak. Hűtve kínáljuk!

Jó étvágyat!

(dho)