Bögrés kókuszos

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_bogres-kokuszos_dho_20240303-2

Bögrés kókuszos. fotó: dho

A fürdőruha szezonra készülődés ideje most van. Sőt én majdnem szilveszter óta diétázom. Az esetemben az vált be, ha nem fogyasztok cukrot és lisztet. Amitől viszont mindig frászt kaptam, azok a sütik, amelyek mentesek és utánoznak egy „normális” édességet. Ezekben mindig az eredetit keressük, és általában csalódás a vége. Ezért alkottam meg pár éve ezt a receptet, ami nem akar másmilyen lenni, hanem csak önmaga. Nincs benne se liszt, se cukor, mégis nagyon finom! Ráadásul rusztikusan néz ki, azaz nem kell hozzá művészkedni. A juharszirup bármilyen édesítővel felcserélhető, csak arra figyeljük, hogy ha száraz alapút használunk, akkor picivel több folyadék kell.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 1 bögre kókuszliszt
  • 1 bögre tej
  • 1 db tojás
  • 3-4 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 db érett banán
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 kk vanília aroma
  • juhar szirup
  • pár csepp citromlé
  • 1 cs sütőpor
  • mazsola
  • vörös áfonya

a krémhez

  • 500 g mascarpone
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék
  • 2-3 evőkanál juharszirup
  • pár csepp citromlé
Bögrés kókuszos. fotó: dho

Elkészítés:

A két banánt a citromlével sima, pépessé törjük. Közben egy robotgépben a 2 db tojást a juharsziruppal habosra verjük, majd hozzáadjuk a banánpépet és a tejet. Ez után az előre összeelegyített száraz anyagokat is belekeverjük. A végén hozzáadjuk a mazsolát és a vörös áfonyát is. Ez utóbbi kettő opcionális, ki is hagyható. Nem fog összeállni a tészta, inkább formázható lesz, mint egy homokvár alapanyag. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát, úgy, hogy a széleket domborúra formázzuk. A cél, hogy ne érjen hozzá a sütőforma falához. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Nem kell ellenőrizgetni, ha lejárt az idő, vegyük ki a sütit, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez robotgépben a mascaponét felhabosítjuk a juharsziruppal és pár csepp citromlével, majd annyi kókuszreszeléket teszünk bele, ami finoman besűríti.

A torta összeállítása rém egyszerű: a tésztára ráhalmozzuk a krémet és ízlés szerint pakolhatunk rá gyümölcsöket.

Jó étvágyat!

(dho)