Szilveszteri sajtrudacskák

//Tóth Gábor
vasarnapi-suti-sajtos-rud_dho_20231231-3

Szilveszteri sajtrudacska. fotó: dho

Amikor vendégek jönnek, főleg szilveszterkor, jó ha kerül az asztalra olyan étel is, ami a beszélgetéshez, iszogatáshoz ideális. Most egy ilyen receptet hoztam. Csak néhány összetevőből áll, gyorsan elkészül és valóban nagyon finom, sokkal jobb, mint a bolti. Ráadásul, ha teszünk mellé egy kis mártogatóst, még gazdagabb lesz. Például ideális a pizza szósz, vagy egy tejfölös, sajtos is.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 ek tejföl
  • csapott evőkanál só
  • 2 db tojás + 1 db a tetejére
  • 0,5 cs szárazélesztő
  • zöldfűszerek
  • reszelt sajt
Szilveszteri sajtrudacska. fotó: dho

Elkészítés:

Az átszitált szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és a szárított zöldfűszereket. Ez utóbbi szinte bármi lehet, én oregánót és bazsalikomot választottam. Beleteszünk két tojást és a margarint. Kidolgozzuk a tésztát. A keménységét a tejföllel állítjuk be. A tésztát fél órát pihentetjük, majd fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Egy éles késsel vagy pizzavágóval két centi széles lapokat vágunk belőle és ezeket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.

Boldog új évet kívánunk!

(dho)