Karácsonyi fatörzs

//Berényi Attila
Karácsonyi fatörzs, fotó: dho

Karácsonyi fatörzs, fotó: dho

Íme egy klasszikus sütemény, amely megidézi az ünnep hangulatát. Nem a legkönnyebb elkészíteni, de egy évben egyszer van karácsony. Megéri bíbelődni vele, és túl nagy kézügyesség sem kell hozzá. Ráadásul ez a süti pár nappal korábban is elkészíthető, így időtakarékos megoldás. Sőt a maradékot szeletelve, kiválóan lehet fagyasztani is. Mivel nálunk valóságos krém mánia van, így én a recepthez képest kapásból dupláztam a mennyiséget. A receptben tehát a normál adag szerepel.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 3 tojás
  • 75 g cukor
  • 75 liszt

a krémhez

  • 50 g puha mazsola
  • 1 db narancs
  • 50 g őrölt dió
  • 4 ek savanykás lekvár
  • 100 g étcsokoládé
  • 4 db tojássárgája
  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek rum
Karácsonyi fatörzs, fotó: dho

Elkészítés:

A tészta egy teljesen egyszerű piskóta lap. Azaz a tojásokat a cukorral világos habbá verjük. Ezt a legegyszerűbb robotgépben megtenni, majd ugyanígy, kanalanként hozzáadjuk a lisztet. A tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, elegyengetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Ha készen van, egy porcukorral meghintett, tiszta konyharuhára borítjuk, óvatosan leszedjük róla a papírt, és feltekerjük. Így nem fog törni, ha betöltjük. Amíg így pihen a tészta, addig elkészítjük a krémet.

A mazsolát leöblítjük forró vízben, majd nyakon öntjük a rummal. A narancshéját lereszeljük, levét kinyomjuk. Gőz felett, egy fémedényben habosra verjük a tojássárgájákat a cukorral, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik, majd a gőzről levéve még kb. három percig keverjük. Egy másik fényedényben megolvasztjuk a csokoládét is. Amíg ezek hűlnek, addig robotgépben habosra keverjük a vajat a vaníliás cukorral, majd mehet bele a langyos csokoládé, a narancs leve és reszelt héja. Apránként hozzáadjuk a tojáskrémet is.

Elérkeztünk a betöltéshez. A piskótát kigörgetjük a konyharuhából, és vékonyan megkenjük lekvárral. A krém 2/3 részét egyenletesen rákenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával. Óvatosan, de szorosan feltekerjük, majd ráhelyezzük arra a hosszúkás tálra, amin tálalni fogjuk. Kívülről megkenjük a megmaradt krémmel, és villával fatörzsszerű csíkokat húzunk rá. Tetszés szerint díszíthetjük meggybefőttel, darabolt pisztáciával, dióval, vagy amihez kedvünk van. Hűvös helyen állni hagyjuk, aztán tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Karácsonyi fatörzs, fotó: dho
(dho)