Hozzávalók:
a tésztához
- 3 tojás
- 75 g cukor
- 75 liszt
- só
a krémhez
- 50 g puha mazsola
- 1 db narancs
- 50 g őrölt dió
- 4 ek savanykás lekvár
- 100 g étcsokoládé
- 4 db tojássárgája
- 250 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek rum
Elkészítés:
A tészta egy teljesen egyszerű piskóta lap. Azaz a tojásokat a cukorral világos habbá verjük. Ezt a legegyszerűbb robotgépben megtenni, majd ugyanígy, kanalanként hozzáadjuk a lisztet. A tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, elegyengetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ha készen van, egy porcukorral meghintett, tiszta konyharuhára borítjuk, óvatosan leszedjük róla a papírt, és feltekerjük. Így nem fog törni, ha betöltjük. Amíg így pihen a tészta, addig elkészítjük a krémet.
A mazsolát leöblítjük forró vízben, majd nyakon öntjük a rummal. A narancshéját lereszeljük, levét kinyomjuk. Gőz felett, egy fémedényben habosra verjük a tojássárgájákat a cukorral, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik, majd a gőzről levéve még kb. három percig keverjük. Egy másik fényedényben megolvasztjuk a csokoládét is. Amíg ezek hűlnek, addig robotgépben habosra keverjük a vajat a vaníliás cukorral, majd mehet bele a langyos csokoládé, a narancs leve és reszelt héja. Apránként hozzáadjuk a tojáskrémet is.
Elérkeztünk a betöltéshez. A piskótát kigörgetjük a konyharuhából, és vékonyan megkenjük lekvárral. A krém 2/3 részét egyenletesen rákenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával. Óvatosan, de szorosan feltekerjük, majd ráhelyezzük arra a hosszúkás tálra, amin tálalni fogjuk. Kívülről megkenjük a megmaradt krémmel, és villával fatörzsszerű csíkokat húzunk rá. Tetszés szerint díszíthetjük meggybefőttel, darabolt pisztáciával, dióval, vagy amihez kedvünk van. Hűvös helyen állni hagyjuk, aztán tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!