Fokhagymás, rozmaringos foccaccia

//Berényi Attila
Foccaccia, fotó: dho

Foccaccia, fotó: dho

Kivételesen nem édes, hanem sós finomsággal érkeztem. A foccaccia (ejtsd: fokáccsa) egy olasz, ízesített kenyérféle. Lisztből, vízből és élesztőből áll. Bár nagyon egyszerű, de a kelesztésben van a titok, türelmesnek kell lennünk és be kell tartani az előírt időket. Ha ezt megtesszük, akkor könnyű, lágy és nagyon ízletes eredményt kapunk. Ezt pedig változatosan lehet ízesíteni. Ha nincs kedve bajlódni a fokhagymás fűszervajjal, akkor egy kis olivaolajba daraboljon rozmaringot, és máris kész az új feltét.

Hozzávalók (36×46 cm-es tepsihez):

a tésztához

  • 600 g liszt
  • 375 g víz
  • 25 g extraszűz olivaolaj
  • 6 g élesztő
  • 10 g méz vagy cukor

a rozmaringos, fokhagymás vaj:

  • 4 fej fokhagyma
  • 20 dkg vaj
  • két ág rozmaring
Foccaccia, fotó: dho

Elkészítés:

Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben a cukorral, vagy mézzel együtt. Egy dagasztótálba tesszük a lisztet, majd beleöltjük az élesztős vizet és az olivaolajat, kidolgozzuk a tésztát. Félidőben beletesszük a sót is. Mindezt meg lehet oldani robotgéppel is. Egy jó állagú, kenyértésztát fogunk kapni, amit alaposan kiolajozott kelesztőedénybe teszünk, magát a tésztát is kenjük be egy olajjal, majd frissentartó fóliával letakarjuk a tálat. Nagyon hosszú ideig, két és fél órát hagyjuk pihenni, meleg helyen.

Ez idő alatt simán elkészítjük a tetejére szánt fűszervajat. Pucoljuk meg a 4 fej fokhagymát – macerás művelet, de megéri. Egy kisebb, hőálló tálba tesszük a gerezdeket, majd rámérjük a vajat és a két ág rozmaringot is ráfektetjük a tetejére, valamint megsózzuk. 220 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A lényeg, hogy a fokhagyma gerezdek megpuhuljanak, és elkezdjenek barnulni.

Tipp: Ez a fűszervaj jó sokáig eláll a hűtőben, de a vajat kiválthatjuk olivaolajjal is, és akkor dunsztosüvegben is tárolhatjuk. Az így elkészített fokhagymákból egy-egy gerezdet rákenhetünk pirítósra, vagy akár sültek alapja is lehet a zsiradék.

Az ez idő alatt szépen megkelt tésztát a kiolajozott tepsibe borítjuk, és olajos kézzel, az ujjainkkal addig nyomkodjuk, amíg egyenletesen elterül és mindenhol kitölti a felületet. Ismét lefedjük és most 30 percig hagyjuk kelni. Ez után a fokhagyma alatt lévő zsiradékkal öntözzük meg a tésztát és az ujjainkkal ismét nyomkodjuk meg, hogy göröngyös legyen a teteje. Majd dobáljuk rá a fokhagyma gerezdeket is. Ha szeretnénk még apróra vágott rozmaringgal is megszórhatjuk. A tetejét is sózzuk meg egy picit.

Sütésre vár a foccaccia, fotó: dho

250 fokon 15-18 percig sütjük. Ha kész már langyosan ehetjük is.

Tipp: A kész foccaccia elbír sok mindent. Kerülhet a tetejére paradicsomszósz, kolbász, vagy éppen sonkaszeletek. A lényeg, hogy ez nem úgy készül, mint a pizza, azaz nem a töltelékkel, feltéttel sül együtt.

Jó étvágyat!

Foccaccia, fotó: dho
(dho)