Hozzávalók (36×46 cm-es tepsihez):
a tésztához
- 600 g liszt
- 375 g víz
- 25 g extraszűz olivaolaj
- 6 g élesztő
- 10 g méz vagy cukor
- só
a rozmaringos, fokhagymás vaj:
- 4 fej fokhagyma
- 20 dkg vaj
- só
- két ág rozmaring
Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben a cukorral, vagy mézzel együtt. Egy dagasztótálba tesszük a lisztet, majd beleöltjük az élesztős vizet és az olivaolajat, kidolgozzuk a tésztát. Félidőben beletesszük a sót is. Mindezt meg lehet oldani robotgéppel is. Egy jó állagú, kenyértésztát fogunk kapni, amit alaposan kiolajozott kelesztőedénybe teszünk, magát a tésztát is kenjük be egy olajjal, majd frissentartó fóliával letakarjuk a tálat. Nagyon hosszú ideig, két és fél órát hagyjuk pihenni, meleg helyen.
Ez idő alatt simán elkészítjük a tetejére szánt fűszervajat. Pucoljuk meg a 4 fej fokhagymát – macerás művelet, de megéri. Egy kisebb, hőálló tálba tesszük a gerezdeket, majd rámérjük a vajat és a két ág rozmaringot is ráfektetjük a tetejére, valamint megsózzuk. 220 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A lényeg, hogy a fokhagyma gerezdek megpuhuljanak, és elkezdjenek barnulni.
Tipp: Ez a fűszervaj jó sokáig eláll a hűtőben, de a vajat kiválthatjuk olivaolajjal is, és akkor dunsztosüvegben is tárolhatjuk. Az így elkészített fokhagymákból egy-egy gerezdet rákenhetünk pirítósra, vagy akár sültek alapja is lehet a zsiradék.
Az ez idő alatt szépen megkelt tésztát a kiolajozott tepsibe borítjuk, és olajos kézzel, az ujjainkkal addig nyomkodjuk, amíg egyenletesen elterül és mindenhol kitölti a felületet. Ismét lefedjük és most 30 percig hagyjuk kelni. Ez után a fokhagyma alatt lévő zsiradékkal öntözzük meg a tésztát és az ujjainkkal ismét nyomkodjuk meg, hogy göröngyös legyen a teteje. Majd dobáljuk rá a fokhagyma gerezdeket is. Ha szeretnénk még apróra vágott rozmaringgal is megszórhatjuk. A tetejét is sózzuk meg egy picit.
250 fokon 15-18 percig sütjük. Ha kész már langyosan ehetjük is.
Tipp: A kész foccaccia elbír sok mindent. Kerülhet a tetejére paradicsomszósz, kolbász, vagy éppen sonkaszeletek. A lényeg, hogy ez nem úgy készül, mint a pizza, azaz nem a töltelékkel, feltéttel sül együtt.
Jó étvágyat!