Őszibarackos-tejfölös süti

//dr. Kása-Richlach Mónika
01vasarnapisuti_krm

"Családi süti", fotó: dr. Kása-Richlach Mónika

Gyors, egyszerű, finom és elronthatatlan, kezdők is bátran kísérletezhetnek vele. Nincs hivatalos neve, itthon csak „családi sütinek” hívjuk, a recepttel is szájhagyomány útján ismerkedtem meg.

Elkészítési idő: legfeljebb 60 perc, majd legalább 4 órát kell pihentetni a hűtőben. A legjobb azonban, ha a tervezett fogyasztást megelőző napon készítjük el, ezzel biztosítva, hogy összeérjenek az ízek, és ne essenek szét a rétegek tálaláskor.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 5 db közepes méretű tojás
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • 5 púpos evőkanál liszt

A pudinghoz

  • 1 csomag vanília pudingpor
  • 500 ml tej
  • 2 evőkanál cukor

A tejfölös-tejszínes réteghez

  • 3-4 dl habtejszín (2 csomag tejszínhabporból is elkészíthető, ebben az esetben további 300 ml tej szükséges hozzá),
  • 4 dl tejföl (ehhez a sütihez jobb választás a 2,8%-os tejföl, mint az 1,5%-os, mert gazdagabb ízvilágot eredményez),
  • 1 habfixáló (opcionális, ha épp van kéznél).

Egyéb:

5-6 szem őszibarack (de sárgabarackkal is tökéletesen működik, sőt, a boltban kapható felezett őszibarack-/sárgabarackkonzerv is nagyszerű választás).

„Családi süti”, fotó: dr. Kása-Richlach Mónika

Elkészítés

Az öt egész tojást az öt evőkanál cukorral kemény habbá verem. A tojásfehérjét és a sárgáját nem választom szét, de a lisztet óvatosan keverem a habba. Egy kanál is megfelel a liszt és a hab összekeveréséhez, de robotgéppel, a legalacsonyabb fokozaton keverve, mindössze néhány másodperc alatt egyenletesebben eloszlik a liszt.

A sütőt előmelegítve, 180 fokon, alsó-felső beállításon, sütőpapírra borítva kb. 20-25 percig sütöm. A tepsi mérete és formája lényegtelen, az sem fontos, hogy tetszetős legyen a kisült tészta. Más nem fogja egyben látni a remekművet, apró darabokra kell majd tépkedni az összeállítás során.

Amíg a tészta a sütőben van, megfőzöm a pudingot. A pudingot nem hűtöm, mindössze addig pihen, amíg a többi hozzávaló is rendelkezésre áll, langyosan vagy akár melegen is felhasználható.

A barackot apróra vágom, kb. fél-egy centis darabokra.

A tejszínhabot felverem, és ha van kéznél, adok hozzá egy habfixálót. Majd a tejszínhabhoz hozzákeverem a tejfölt. Nem szoktam ízesíteni ezt a keveréket cukorral vagy édesítőszerrel, mert mi nagyon kedveljük azt az ízvilágot, amit a tejszínhab és a tejföl találkozása nyújt. Ha valaki édesebben szereti, most érdemes kóstolni, és szükség szerint cukrot vagy édesítőszert hozzáadni.

Összeállítás:

Téglalap alakú üvegtálban állítom össze, amelynek a mérete kb. egy A/4-es papír méretének felel meg (nagyjából 29×21 cm-es):

  • a tészta felét a tál aljába csipkedem,
  • a puding felét ráteszem,
  • megszórom a feldarabolt barack felével,
  • majd a tejfölös keverék, de csak a harmada, mert a tetején jól mutat a teltebb réteg.

Ezt a műveletsort egyszer ismétlem, a sorrend változatlan: tészta, puding, barack, tejfölös keverék.

Jó étvágyat!

(dho)