Elkészítési idő: legfeljebb 60 perc, majd legalább 4 órát kell pihentetni a hűtőben. A legjobb azonban, ha a tervezett fogyasztást megelőző napon készítjük el, ezzel biztosítva, hogy összeérjenek az ízek, és ne essenek szét a rétegek tálaláskor.
Hozzávalók:
A tésztához
- 5 db közepes méretű tojás
- 5 csapott evőkanál cukor
- 5 púpos evőkanál liszt
A pudinghoz
- 1 csomag vanília pudingpor
- 500 ml tej
- 2 evőkanál cukor
A tejfölös-tejszínes réteghez
- 3-4 dl habtejszín (2 csomag tejszínhabporból is elkészíthető, ebben az esetben további 300 ml tej szükséges hozzá),
- 4 dl tejföl (ehhez a sütihez jobb választás a 2,8%-os tejföl, mint az 1,5%-os, mert gazdagabb ízvilágot eredményez),
- 1 habfixáló (opcionális, ha épp van kéznél).
Egyéb:
5-6 szem őszibarack (de sárgabarackkal is tökéletesen működik, sőt, a boltban kapható felezett őszibarack-/sárgabarackkonzerv is nagyszerű választás).
Elkészítés
Az öt egész tojást az öt evőkanál cukorral kemény habbá verem. A tojásfehérjét és a sárgáját nem választom szét, de a lisztet óvatosan keverem a habba. Egy kanál is megfelel a liszt és a hab összekeveréséhez, de robotgéppel, a legalacsonyabb fokozaton keverve, mindössze néhány másodperc alatt egyenletesebben eloszlik a liszt.
A sütőt előmelegítve, 180 fokon, alsó-felső beállításon, sütőpapírra borítva kb. 20-25 percig sütöm. A tepsi mérete és formája lényegtelen, az sem fontos, hogy tetszetős legyen a kisült tészta. Más nem fogja egyben látni a remekművet, apró darabokra kell majd tépkedni az összeállítás során.
Amíg a tészta a sütőben van, megfőzöm a pudingot. A pudingot nem hűtöm, mindössze addig pihen, amíg a többi hozzávaló is rendelkezésre áll, langyosan vagy akár melegen is felhasználható.
A barackot apróra vágom, kb. fél-egy centis darabokra.
A tejszínhabot felverem, és ha van kéznél, adok hozzá egy habfixálót. Majd a tejszínhabhoz hozzákeverem a tejfölt. Nem szoktam ízesíteni ezt a keveréket cukorral vagy édesítőszerrel, mert mi nagyon kedveljük azt az ízvilágot, amit a tejszínhab és a tejföl találkozása nyújt. Ha valaki édesebben szereti, most érdemes kóstolni, és szükség szerint cukrot vagy édesítőszert hozzáadni.
Összeállítás:
Téglalap alakú üvegtálban állítom össze, amelynek a mérete kb. egy A/4-es papír méretének felel meg (nagyjából 29×21 cm-es):
- a tészta felét a tál aljába csipkedem,
- a puding felét ráteszem,
- megszórom a feldarabolt barack felével,
- majd a tejfölös keverék, de csak a harmada, mert a tetején jól mutat a teltebb réteg.
Ezt a műveletsort egyszer ismétlem, a sorrend változatlan: tészta, puding, barack, tejfölös keverék.
Jó étvágyat!