A „Wuchtel” régi sváb sütemény nyomában

//Farkas Klaudia
Wuchtel, fotó: Farkas Klaudia
Ez az a sütemény, ami minden évszakban helytáll és nem csak vasárnap!

Családom sváb felmenőkkel rendelkezik (mondjuk ezt Dunaharasztin nem nehéz produkálni) ezáltal a klasszikus sváb ételek kicsi koromban a dédimamámnak köszönhetően, ma meg édesanyám és tiszteletbeli nagymamám, Erzsi néni révén sorra előkerülnek. A mai nap pedig remek alkalom, hogy megosszam a kedvenc süteményem, a wuchtel receptjét a Dunaharaszti Online kedves olvasóival!

A wuchtelre (nálunk csak wuchtli) mindig úgy szoktam hivatkozni, hogy ez olyan, mint a bukta csak egy kis csavarral. Az a szuper benne, hogy nem csak a szokásos dzsemmel van töltve a tészta, hanem mindenféle idény gyümölccsel így tényleg minden évszakban elkészíthető ez a sütemény. Régen a téli időszakban a gyümölcsöket felváltották az egyéb töltelékek, mint a mák, dió, túró és a csodálatos kakaós csokis töltelékek. A kevésbé édesszájúak sem maradhatnak ki a jóból, mert a wuchtli borsos savanyúkáposztával töltve is igazán remek csemege.

A régi időkben ez a sütemény gyakran került az asztalra egy tartalmasabb leves után.

Figyelem! Ez a csemege nem diétás, de higgyenek nekem, igazán megéri elkészíteni mert ezeket a hűvösebb őszi napokat garantáltan be fogja aranyozni.

Ez a recept két nagyobb tekercs tésztára elég, aki úgy érzi, hogy ez egy alkalomra sok lenne, nyugodtan felezze meg az anyaghányadot.

Wuchtel, fotó: Farkas Klaudia

Hozzávalók (2 tekercs wuchtlihoz):

a tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 3-4 tojássárgája (méretétől függően)
  • 1 csipet só
  • citromhéja reszelve

a töltelékhez

  • 2 marék szőlő/ vagy kimagozott szilva
  • cukor
  • fahéj

Elkészítés:

Kezdjük a gyümölcsökkel, magozzuk ki őket és szórjuk meg cukorral és fahéjjal, majd hagyjuk egy tálban állni az egészet. Addig állítsuk össze a tésztát.

A lisztet szitáljuk át és tegyük egy keverő tálba vagy a dagasztó funkciós robotgépbe és adjuk hozzá a sót.

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben cukorral és egy 1 evőkanál liszttel.

A keverőtálban a liszt közepébe egy fészek szerű mélyedést nyomunk, ebbe öntsük bele a felfutott élesztőt, valamint az olvasztott vajat és a tojássárgákat valamint a maradék cukrot. Ezt kezdjük el lassú fokozaton összekeverni, majd, ha összeállt a tészta magasabb fokozatra állítva addig dagasszuk amíg a tészta elválik az edény falától és szép fényes felületet kap. Ezt követően hagyjuk pihenni a tésztát, amíg a kétszeresére dagad, majd osszuk két részre a tésztát. Nyújtsuk ki az első adag tésztát és a szórjuk meg a már lecukrozott gyümölcsökkel. Ezt követően a bejglihez hasonlóan tekerjük fel a tésztát és dolgozzuk be a két végét.  Ezt ismételjük meg a másik adag tésztával. A tekercseket helyezzük kivajazott vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. A tekercseket hagyjuk egy keveset meleg helyen pihenni a tepsiben majd 170 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. A wuchtli tetejét sütés előtt opcionálisan lekenhetjük olvasztott vajjal vagy tojássárgájával.

Jó étvágyat kívánok!

(dho)