Almás kuglóf

//Berényi Attila
Almás kuglóf. fotó: dho
Gyerekkoromban édesanyám minden egyes nap az uzsonna mellé tett egy-egy almát az iskolatáskámba, akkor is, ha épp drága volt. Ez volt az egyedüli luxus, amit megengedhettünk magunknak, és akkor még nem is tudtam, ez mekkora szó. Nyilván innen van az a szokásom, hogy minden nap ennem kell gyümölcsöt, mert így érzem kereknek a napot. Az alma továbbra is ennek a koronája. Íme egy olyan recept, ami tökéletes például tea mellé, egy kis lekvárral. Amolyan uzsonna félének is megfelel.

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 160 g cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 130 ml olaj
  • 1 cs sütőpor
  • 3 db alma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • 3 ek lekvár
  • porcukor
Almás kuglóf. fotó: dho

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és a csipet sóval, valamint a vaníliáscukorral és az olajjal homogén állagúra keverjük. Bele szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük. Sűrű, galuska tészta állagú masszát kapunk, amire a végén reszeljük rá a citromhéjat. Két almát hámozzunk meg, majd kockázzuk fel és keverjük a tésztába a fahéjjal együtt.

Alaposan vajazzunk ki és lisztezzünk be egy 24 centis kuglóf formát, de akár gyümölcskenyér formákat is választhatunk, abban is szépen kisül. Öntsük bele a tésztát. A maradék egy almát is hámozzuk meg, és vékonyan szeleteljük fel, majd körkörösen tegyük a tetejére. 180°C-on, alsó-felső beállításon süssük 45 percig. Ha letelt az idő, vegyük ki és azon melegen kenjük meg egy ecset segítségével kikevert lekvárral. Ettől szép fényes lesz. Hagyjuk kihűlni, és ha még szebbet szeretnénk, akkor egy kis porcukorral is meghinthetjük.

Jó étvágyat!

Almás kuglóf. fotó: dho
(dho)