Reszelt túrós

//Berényi Attila
Reszelt túrós. fotó: dho
Igazi nyáresti, hétvégi bulit szerveztünk. Jöttek a barátaink a gyerekeikkel, hogy egy jót beszélgessünk, együnk és jól érezzük magunkat. Naná, hogy sütögettünk. Éppen ezért egy olyan sütit választottam, amit jó előre el lehetett készíteni, és nem kell vele túl sokat vacakolni. Ráadásul a tésztát nyújtani sem kell, csak keverni. Lehet, hogy többen ismerik is, és megvan a maguk receptje. Ez az én variációm.

Hozzávalók:

tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 3 ekkakaópor
  • 20 dkg vaj
  • 1db tojássárga

a töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 20 dkg cukor
  • 3 db tojássárga
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojásfehérje
  • fél citrom reszelt héja
Reszelt túrós. fotó: dho

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük a kétféle cukorral, a sütőporral, a kakaóporral, majd jól összedolgozzuk a vajjal és a tojássárgájával. Lényegében egy linzer tésztát készítünk. Ha nem akarna összeállni, akkor egy kanál vízzel segíthetünk a dolgon. A tésztát két részre osztjuk, és fóliába bújtatva egy órán át a hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a túrót a cukorral, a tojássárgájákkal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. Beletesszük a reszelt citromhéjat is. Én az egészet egy botmixerrel krémesítettem. Majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és durva reszelőn belereszeljük az egyik tésztadarabot. Arra azért figyeljünk, hogy egyenletesen oszoljon el a tészta. Elegyengetjük rajta a túrós tölteléket, majd ráreszeljük a másik tésztadarabot.

Fél órán át sütjük, 170 fokra előmelegített sütőben. Hústűvel ellenőrizzük, hogy tényleg készen van-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, sőt hűtőbe is tehetjük!

Jó étvágyat!

Reszelt túrós. fotó: dho