Nápolyi torta

//Berényi Attila
Nápolyi torta, fotó: dho

Nápolyi torta, fotó: dho

Ez a süti nem Nápolyból származik, hanem az alapanyaga a jól ismert, csoki krémmel töltött nápolyi szelet. Szinte már pofátlanul egyszerű elkészíteni, a sütőt sem kell bekapcsolni miatta. Mivel elég látványos, akár egy megúszós, és költséghatékony szülinapi torta is lehet.

Hozzávalók:

az alaphoz

  • 250 g nápolyi
  • 80 g vaj

a krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml tejszín
  • vanília aroma, vagy vaníliáscukor
  • 80 g porcukor

díszítéshez

  • mogyorókrém vagy olvasztott csoki
Nápolyi torta, fotó: dho

Elkészítés:

A nápolyit érdemes még a zacskójában összezúzni, apró darabokra. Így nem koszol. Ha ez megvan, a kétharmadát tegyük egy tálba, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Egy kis méretű tortaformába, vagy tortakarikába öntsük a keveréket és nyomkodjuk le egyenletesen az aljára – pont úgy, mint egy kekszalapnál. Tegyük a hűtőbe.

Addig kezdjük el felverni a tejszínhabot, amikor pedig megindul, tegyük bele a cukrot és a mascarponet valamint a vaníliát. Verjük tovább a habot. Egy sűrű, stabil krémet kapunk. Ezt felezzük el, és az egyik részhez adjuk hozzá a zacskóban még ott lapuló nápolyi töretet. Óvatosan keverjük össze, és ezt simítsuk bele a hűtőből kivett tortaformába, a már kész alapra. Majd simítsuk rá a maradék, nápolyi mentes krémet is. Tegyük az egészet 5-6 órára a hűtőbe. Olvasztott csokival vagy kissé megmelegített mogyorókrémmel díszítsük.

Jó étvágyat!

(dho)