Epres pohárkrém

//Berényi Attila
vasarnapisuti_epres-kokuszos-poharkrem03_dho_20230528

Epres pohárkrém. fotó: dho

Az eper a nyárelő királynője! Ez a gyümölcs tényleg uralkodói szokásokkal bír, nagyon finom, de szeszélyes is, és gyorsan megromlik. Éppen ezért szoktam lefagyasztani, nagyjából negyedkilós adagokban azokat a szemeket, amelyek már kezdik megadni magukat. Nagyszerű fagyi készül belőle, de az ilyen pohárkrémek alapjának is ezeket használom. Persze friss eperből is elkészíthető. Ez az alapkrém másra is használható, a jövő héten meg is mutatom mire.

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • pár csepp balzsamecet
  • pár csepp citromlé
  • 100 g fehércsoki
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 220 ml habtejszín
  • 100 g keksz
Epres pohárkrém. fotó: dho

Elkészítés:

A fehércsokit gőz felett megolvasztjuk, és hagyjuk egy picit hűlni. Addig a habtejszínből habot verünk. Az epreket pedig botmixerrel pépesítjük és belekeverünk pár csepp balzsamecetet. A mascarponet egy keverőtálban felhabosítjuk a porcukorral, majd belecsorgatjuk óvatosan az olvasztott, de már kihűlt fehércsokit, majd pedig ugyanígy belekeverjük az eperpürét és pár csepp citromlét. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot is, lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjük össze.

Vegyük elő a legszebb poharainkat, és az aljára morzsoljunk kekszet. Én kókuszos puszedlit választottam, mert azt szeretem, de lényegében bármilyen keksz lehet. Erre egy-egy szem összedarabolt epret teszünk, majd pedig kanalazzuk rá a krémet. Negyedórát hagyjuk állni a hűtőben, és már fogyasztható is.

Jó étvágyat!