Túrós gyümölcstorta

//Berényi Attila
vasarnapisuti-turos-gyomulcstorta01_dho_20230430

Túrós gyümölcstorta. fotó: dho

Mivel tavasz van, így olyan jól esik egy frissítő, könnyű sütemény. A tél nehéz ételei, finomságai után talán belénk van kódolva a vágy az üde ízekre. És az sem baj, ha könnyen elkészíthető. Tudom, hogy mostanság a gyümölcsök nem éppen olcsóak. Éppen ezért mélyfagyasztott ribizlit választottam a receptbe, de bármilyen fagyasztott, vagy nyers, de puha gyümölcs megteszi. A jeges változat a takarékosabb megoldás.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 2 db tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g liszt
  • 1 cs só

a krémhez

  • 1 csomag zselatinpor
  • 2 dl tej
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

a tetejére

  • 1 doboz fagyasztott, bogyós gyümölcs
  • 1 cs tortazselé
  • 2,5 deci víz
  • 2 evőkanár cukor
Túrós gyümölcstorta. fotó: dho

Elkészítés:

Előkészítünk egy kb. 25 centiméter átmérő körüli tortaformát, amit sütőpapírral bélelünk ki, és a sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy egyszerű piskóta alapot készítünk, azaz a cukrot a tojásokkal habbá verjük, majd a csipet sóval elkevert lisztet is belekeverjük, szintén habverővel. Ezt a tésztát a tortaforma aljába simítjuk. Nem lesz sok, éppen annyi kell, hogy ellepje a forma alját, egyenletesen. 10-12 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl, a krémhez egy lábasban elkeverjük a zselatinport a tejjel, és felmelegítjük – főzni nem szabad. Egy keverőtálban a túrót a puha vajjal, a kétféle cukorral kikeverjük, majd beleöntjük a zselatinos tejet is. Én ezt egy botmixerrel elegyítem, mert akkor igazán krémes állagot kapok.

A tortaformából kiszedjük a piskóta alapot, és a formát egyszerűen kibéleljük frissen tartó fóliával. Ebbe öntjük a krémet, majd a tetejére (!) ráfektetjük a piskótalapot és az egészet felülről is betakarjuk fóliával. Minimum 6 órára hűtőbe tesszük. Ez után a tálaló tálra fordítjuk a tortánkat, majd ismét igénybe vesszük a tortaforma oldalát, ugyanis visszatesszük azt a süti köré. Rászórjuk a torta tetejére a kiengedett gyümölcsöt és ráöntjük a vízzel és cukorral összemelegített tortazselét. Ismét egy órára hűtőbe tesszük, ez után el lehet távolítani a tortaforma karikáját és indulhat a csemegézés.

Jó étvágyat!

Túrós gyümölcstorta. fotó: dho
(dho)