Hozzávalók:
a tésztához
- 2 db tojás
- 50 g cukor
- 50 g liszt
- 1 cs só
a krémhez
- 1 csomag zselatinpor
- 2 dl tej
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
a tetejére
- 1 doboz fagyasztott, bogyós gyümölcs
- 1 cs tortazselé
- 2,5 deci víz
- 2 evőkanár cukor
Elkészítés:
Előkészítünk egy kb. 25 centiméter átmérő körüli tortaformát, amit sütőpapírral bélelünk ki, és a sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy egyszerű piskóta alapot készítünk, azaz a cukrot a tojásokkal habbá verjük, majd a csipet sóval elkevert lisztet is belekeverjük, szintén habverővel. Ezt a tésztát a tortaforma aljába simítjuk. Nem lesz sok, éppen annyi kell, hogy ellepje a forma alját, egyenletesen. 10-12 perc alatt megsütjük.
Amíg hűl, a krémhez egy lábasban elkeverjük a zselatinport a tejjel, és felmelegítjük – főzni nem szabad. Egy keverőtálban a túrót a puha vajjal, a kétféle cukorral kikeverjük, majd beleöntjük a zselatinos tejet is. Én ezt egy botmixerrel elegyítem, mert akkor igazán krémes állagot kapok.
A tortaformából kiszedjük a piskóta alapot, és a formát egyszerűen kibéleljük frissen tartó fóliával. Ebbe öntjük a krémet, majd a tetejére (!) ráfektetjük a piskótalapot és az egészet felülről is betakarjuk fóliával. Minimum 6 órára hűtőbe tesszük. Ez után a tálaló tálra fordítjuk a tortánkat, majd ismét igénybe vesszük a tortaforma oldalát, ugyanis visszatesszük azt a süti köré. Rászórjuk a torta tetejére a kiengedett gyümölcsöt és ráöntjük a vízzel és cukorral összemelegített tortazselét. Ismét egy órára hűtőbe tesszük, ez után el lehet távolítani a tortaforma karikáját és indulhat a csemegézés.
Jó étvágyat!