Zabkoch

//Gál Tímea
vasarnapi-suti-zabkoch01_gal-timea_20230312

Zabkoch. fotó: Gál Tímea

A rizskoch egy zseniális édesség, még a menzákat is meghódította. Egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Hogy honnan a neve, az rejtély. Néhány találgatás szerint a koch szócska a német kochen (főz) igéből származhat. Bár az nem egészen világos, hogy egy felfújthoz miért éppen ezt ragasztották hozzá. Van ennek a finomságnak egy változata, ami nem rizsből, hanem zabpehelyből készül, és ha lehet még finomabb. Mi pedig önhatalmúlag ezt elnevezzük zabkochnak.

Hozzávalók:

  • 250 g zabpehely
  • 5 tojás
  • 1000 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • mazsola ízlés szerint
  • 100 ml víz
  • porcukor a tetejére
  • baracklekvár öntetnek
Zabkoch. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A zabpelyhet, tejet, citromhéja, cukrot, vizet egy lábosban alacsony fokozaton folyamatos keverés mellett, sűrűre főzzük. Azaz készítünk egy tejbezabot, ha úgy jobban tetszik, zabkását. Ha kész, félre tesszük hűlni. Addig pedig van időnk a tojások sárgáját kikeverni a vaníliás cukorral, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük. A kihűlt masszához aztán hozzákeverjük a cukros tojássárgáját. Majd óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzákeverjük a tojásfehérjehabot is. Ha szeretnénk bele mazsolát, akkor azt most kell hozzá keverni. Egy kivajazott edénybe töltjük a masszát, majd 190°C-os előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt készre sütjük.

Kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral, és baracklekvárral nyakon öntve tálaljuk.

Tipp: Mogyorókrémet is használhatunk öntetnek.

Jó étvágyat!

(dho)