Nutellotta

//Gál Tímea
Nutellotta. fotó: dho
Ez a süti egy igazi olasz csemege - már a nevének dallamán is érződik, pláne az ízén. Könnyű piskóta, bombasztikus krém jellemzi. Nagyon egyszerű, de idehaza nem is nagyon találkoztam vele. Nagyszerű születésnapra is, de akár egy hétköznapot is képes ünneppé varázsolni. Akinek van türelme a rétegeket külön-külön is kisütheti, én egyben csináltam egy 22 centis tortaformában, aztán a kihűlt piskótát szeleteltem.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 180 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 3 db tojás
  • 20 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 120 g tejszín
  • 20 g keményítő
  • 1 cs sütőpor

a krémhez

  • 300 g édes mogyorókrém
  • 500 g mascarpone

a tetejére

  • kakaópor
  • étcsokoládé

Megnyílt Dunaharaszti legújabb cukrászdája: a Timi’s Cakes

Elkészítés:

A tésztához az étcsokoládét és a vajat, gőz fölött összeolvasztjuk, majd hozzáöntjük a szobahőmérsékletű tejszínt, és már a tűzről levéve egyneművé keverjük. Amíg ez hűl, addig a tojásokat egy robotgép segítségével habosra keverjük a porcukorral. Folyamatos keverés közbe beleöntjük a csokis keveréket. Még mindig nem kapcsoljuk ki a gépet, hanem belekanalazzuk a sütőporral és a keményítővel összeszitált lisztet. A krém állagú tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 30 percig sütjük a 180° C-ra előmelegített sütőben. Ha készen van, a tortaformából kiszedve hagyjuk teljesen kihűlni, majd kedvünk szerint két vagy három rétegre vágjuk fel.

Addig a mogyorókrémet egy picit tegyük mikróba, de csak éppen pár másodpercre, hogy kissé folyóssá váljon, majd a robotgépben egyszerűen habosítsuk ki a mascarponéval. A krém készen is van.

A torta összeállításához tegyük az alsó réteget arra a tálra, amin majd szervírozni fogjuk a sütit. Ezen eloszlatjuk a krém egyharmadát, majd ugyanígy teszünk a következő két tésztaréteggel is. A díszítéshez szórjunk a tetejére kakaóport, majd reszeljünk egy zöldséghámozó segítségével rá csokit. Egy órácskát hagyjuk pihenni a tortát, hogy a krém és a piskóta összebarátkozzon, majd tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

(dho)