Gumisüti

//Gál Tímea
Gumisüti. fotó: Gál Tímea
Farsang van. Ilyenkor az a jó, ha minden színes, annyira amennyire csak lehet. Íme egy ennek megfelelő, látványos és nagyon finom édesség. A rétegek kihűtéséhez kell egy pici türelem, de végtelenül egyszerű elkészíteni. A gyerekek imádni fogják és vendégségbe vinni is ideális.

Hozzávalók (20X30 cm-es tepsihez):

  • 90 g zselatin
  • 1200 ml víz
  • 280 g porcukor
  • 4 db tojás
  • 40 g vaníliás cukor
  • 50 g kakaópor
  • 850 g tejföl
  • 200 ml zöld színű gyümölcsszörp
  • 200 ml piros színű gyümölcsszörp
  • 1 csomag főzős puncs puding
Gumisüti. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Először a „gumi” alapot készítjük el, azaz azt az oldatot, amely a sütink rugalmasságát adja. A zselatint 600 ml hidegvízbe beáztatjuk és hagyjuk megdagadni. A maradék vizet felmelegítjük és amikor megduzzadt a zselatin ráöntjük, elkeverjük csomómentesre. Mivel ezt több adagban használjuk fel, ha megdermedne, akkor csak újra kell melegíteni.

A torta 5 rétegből fog állni.

Első réteg: 2 tojásfehérjét 70 g porcukorral kemény habbá verünk, majd hozzáadunk 20 g vaníliás cukrot és két tojássárgáját. Ez után hozzákeverünk 200 ml zselatinos vizet, jól elkeverjük és beöntjük a tepsibe. Mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba amíg megdermed.

Második réteg: 2 tojásfehérjét 70 g porcukorral kemény habbá verünk és hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint 50 g kakaóport. Ha elkeveredett mehet hozzá 200 ml zselatinos víz és ha megdermedt az első réteg akkor ráöntjük és irány vissza a hűtőbe.

A harmadik réteghez 425 g tejfölt kikeverünk 70 g porcukorral és a csomag puncspudinggal, hozzáöntjük a 200 ml zselatinos vizet és ez is mehet a második rétegre, aztán vissza a hűtőbe dermedni.

A negyedig réteghez kell a tejföl másik fele, azaz 425 g. Ehhez teszünk a 70 g porcukrot és 20 g vaníliás cukrot, jól elkeverjük, majd és hozzáadunk 200 ml zselatinos vizet. Elkeverjük és ez is mehet a korábbi rétegek tetejére, majd a hűtőbe.

A legfelső réteg lehet két színű. Alufóliából készítünk egy elválasztást a tepsibe. Arra kell figyelni, hogy elég fóliát hajtsunk egymásra, hogy kellően erős legyen. Így majd nem tud összefolyni a két réteg. Mindkét színű szörphöz hozzáadunk 200 ml zselatinos vizet, elkeverjük és beleöntjük a tepsibe. Szokás szerint ez is megy vissza hűtőbe és kb. 2 óra múlva szeletelhető.

Ha csak egy színűt szeretnénk akkor 400 ml szörp és 400 ml zselatint keverjünk össze és ezt öntjük a tepsibe.

Jó étvágyat!

(dho)