Hozzávalók:
a tésztához
- 600 g liszt
- 240 g vaj
- 85 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 150 g hideg víz
a diós töltelékhez
- 200 g darált dió
- 180 g cukor
- 50 g mazsola aprítva
- 100 ml víz
a mákos töltelékhez
- 175 g darált mák
- 70 g cukor
- 90 ml víz
- fél narancs reszelt héja
az almás töltelékhez
- 1 kg alma nagyra reszelve
- 1 ek méz
- 30 g cukor
- 1 ek őrölt fahéj
- 150 ml fehér bor
- 1 ek zsemlemorzsa
a kenéshez
- 1 db tojássárgája
- 100 ml tej
Elkészítés
A tészta összetevőit a víz kivételével pulzáló üzemmódban összedolgozzuk egy késes robotgépben, majd lassan adagoljuk hozzá csak a vizet, míg közepesen lágy, egységes tésztát nem kapunk. A pulzáló mód fontos, így könnyebben dolgozza össze a gép a hozzávalókat, de nem melegíti fel a vajat.
A kész tésztát négy egyenlő részre osztjuk (érdemes lemérni, hogy valóban pontos legyen) majd kinyújtjuk a tepsi méretére. A tésztalapokat sütőpapírra tesszük és egy éjszakára berakjuk a hűtőbe.
Tipp: Minden ellenkező híreszteléssel szemben, elősütés nélkül is szépen megsülnek a középső tésztalapok. Aki azonban bizonytalan a két középső lapot elősütheti. Erre elegendő 10 perc, 180 fokos sütőben.
A diós töltelékhez közepes lángon addig főzzük az összetevőket amíg a cukor teljesen el nem olvad és a massza be nem sűrűsödik. Utána azonnal tárolódobozba tesszük, és egy éjszakára berakjuk a hűtőbe.
A mákos töltelékhez az összetevőket 2-3 percig közepes lángon főzzük amíg elkezd buborékosan forrni. Ezt is bedobozoljuk, lehűtjük és ez is egy éjszakára megy a hűtőbe.
Az almát a mézzel, cukorral, borral, fehéjjal megpároljuk. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe tesszük, és teljesen lecsepegtetjük. Elkeverjük a zsemlemorzsával, és ahogy a többit, éjszakára hűtőbe tesszük.
Persze akinek reggel van ideje összekészíteni mindezt, este már süthet is.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a két hosszabbik oldalán 5-5 centit kilógjon a papír. Így miután megsült a flódni, könnyen ki lehetett emelni a tepsiből. A sütőforma aljára teszünk egy réteg hideg, hűtőből kivett tésztát, rákenjük a diós masszát, erre jön a második réteg tészta, amit alaposan lenyomkodunk, hogy ne maradjon alatta levegő. Megkenjük a mákkal, aztán újabb tészta lapot helyezünk rá. Erre került az alma, és a következő tésztaréteg. Az utolsó réteg tésztát lekenjük a tojássárga és a tej keverékével, és 20 percre visszatesszük a hűtőbe az egész tepsi flódnit.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, a hidegről betesszük a flódnit a forróságba, és 10 percig sütjük. Ez után a hőmérsékletet csökkentjük 175 fokra és további 50 percet sütjük a sütit. A megsült flódnit felszeletelés előtt egy éjszakára érdemes hűtőbe vagy a hideg kamrába tenni, hogy a sok töltelék megszilárduljon. Sokkal jobb lesz így nem csak szeletelni, de enni is.
Jó étvágyat!