Feketeribizlis-diós linzer

//Gál Tímea
Feketeribizlis-diós linzer. fotó: Gál Tímea
Megkezdődött a nagy visszaszámlálás, ma van advent első vasárnapja. Ez pedig azt jelenti, hogy itt van az ideje a karácsonyi hangulatú édességeknek. Most pár hétre mindenki tehet egy kis engedményt a diétában, majd januárban eltüntetjük a mostani csemegék eredményét. Kezdjük az ünneplést egy diós finomsággal.

 

Hozzávalók (26 cm-es piteformához):

a tésztához

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárgája

a dió töltelékhez

  • 200 g kristálycukor
  • 100 g víz
  • 250 g darált dió
  • ízlés szerint mazsola

a tetejére

  • 150 g feketeribizli lekvár
Feketeribizlis-diós linzer. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. Kihasználjuk ezt az időt, és elkészítjük a diótölteléket. A vizet a kristálycukorral felfőzzük, beleöntjük a darált diót és kevergetve még 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tészta ¾ részét kinyújtjuk és a piteformánkba nyomkodjuk, elkenjük a rajta a diótölteléket és a tetejét a tészta maradékával berácsozzuk. 180° C-os előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Még forrón, habzsákból a rácsok közé nyomjuk a lekvárt. Bármilyen lekvár jó lesz egyébként. Várjuk meg míg kihűl és már szeletelhető is.

Jó étvágyat!

(dho)