Hozzávalók (26 cm-es piteformához):
a tésztához
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 60 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojássárgája
a dió töltelékhez
- 200 g kristálycukor
- 100 g víz
- 250 g darált dió
- ízlés szerint mazsola
a tetejére
- 150 g feketeribizli lekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. Kihasználjuk ezt az időt, és elkészítjük a diótölteléket. A vizet a kristálycukorral felfőzzük, beleöntjük a darált diót és kevergetve még 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tészta ¾ részét kinyújtjuk és a piteformánkba nyomkodjuk, elkenjük a rajta a diótölteléket és a tetejét a tészta maradékával berácsozzuk. 180° C-os előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Még forrón, habzsákból a rácsok közé nyomjuk a lekvárt. Bármilyen lekvár jó lesz egyébként. Várjuk meg míg kihűl és már szeletelhető is.
Jó étvágyat!