Hozzávalók:
a tésztához
- 10 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 300 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 175 ml tej
- 12 g élesztő
- 25 g puha vaj
a tojáshabhoz
- 50 g porcukor
- 2 db tojásfehérje
- 15 g keményítő
- 50 g darált mák
a vanília sodóhoz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 600 ml tej
- 100 g cukor
a mártáshoz
- 50 g olvasztott vaj
- 50 g darált mák
Elkészítés:
Elsőként a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a vajat és a sót egy dagasztó tálba összemérjük, majd ráöntjük az élesztős tejet és a cukrot a tetejére. Elkezdjük dagasztani kb. 10 percig. Kissé ragacsos sima felületű tésztát kapunk. Letakarjuk és a kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tojáshabhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a keményítővel elkevert mákot.
Elkészítjük a vanília sodót is. Ehhez a pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a cukorral felrakjuk melegedni, mikor már majdnem felforrt belecsurgatjuk a pudingport és folyamatos keverés mellett besűrítjük.
Miután megvan az összes „alkatrész” akkor elkezdjük „összeszerelni” a sütit. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 3 cm vastagságára lapítjuk. Lisztezett 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. Belemártjuk az olvasztott vajba, majd megforgatjuk a darált mákba és belerakjuk a kivajazott formába egymástól 1-2 cm távolságra. Amikor kész van egy sor, akkor 1 evőkanál mákos tojáshabot kanalazunk közéjük. Aztán mehet a tetejére a következő sor amíg el nem fogy. A maradék tojáshabot elkenjük az utolsó tésztasor tetején. Ha maradt darált mák azt is rászórhatjuk.
Letakarjuk és 1 órát kelesztjük. 160° C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórjuk és vanília sodóval tálaljuk.
Jó étvágyat!