Mákos mozaik kalács

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_makos-mozaik01_gal-timea_20221113

Mákos mozaik kalács. fotó: Gál Tímea

Az egyre hidegebb napokon a lelket is melegíti az éppen sülő kelt tészta illata. A mák pedig különösen jól illik az őszhöz, már a közelgő telet köszönti, annak minden szépségével. Ma egy olyan receptet hoztam, ami útmutató egy ínycsiklandó édesség elkészítéséhez. Én egyébként egy normál méretű kuglóf formát használtam, de akár tortaforma is jó az elkészítéséhez.

Hozzávalók:
a tésztához

  • 10 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 300 g liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 175 ml tej
  • 12 g élesztő
  • 25 g puha vaj

a tojáshabhoz

  • 50 g porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 15 g keményítő
  • 50 g darált mák

a vanília sodóhoz

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 600 ml tej
  • 100 g cukor

a mártáshoz

  • 50 g olvasztott vaj
  • 50 g darált mák
Mákos mozaik kalács. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Elsőként a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a vajat és a sót egy dagasztó tálba összemérjük, majd ráöntjük az élesztős tejet és a cukrot a tetejére. Elkezdjük dagasztani kb. 10 percig. Kissé ragacsos sima felületű tésztát kapunk. Letakarjuk és a kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A tojáshabhoz a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a keményítővel elkevert mákot.

Elkészítjük a vanília sodót is. Ehhez a pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a cukorral felrakjuk melegedni, mikor már majdnem felforrt belecsurgatjuk a pudingport és folyamatos keverés mellett besűrítjük.

Miután megvan az összes „alkatrész” akkor elkezdjük „összeszerelni” a sütit. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 3 cm vastagságára lapítjuk. Lisztezett 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. Belemártjuk az olvasztott vajba, majd megforgatjuk a darált mákba és belerakjuk a kivajazott formába egymástól 1-2 cm távolságra. Amikor kész van egy sor, akkor 1 evőkanál mákos tojáshabot kanalazunk közéjük. Aztán mehet a tetejére a következő sor amíg el nem fogy. A maradék tojáshabot elkenjük az utolsó tésztasor tetején. Ha maradt darált mák azt is rászórhatjuk.

Letakarjuk és 1 órát kelesztjük. 160° C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórjuk és vanília sodóval tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)