Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
a tésztához
- 25 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg vaj
- 7 dkg barnacukor
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- ha kell, 1 evőkanál hideg víz
a töltelékhez
- 40 dkg marcipán
- 3 db keményebb körte
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk és a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A víz csak akkor kell bele, ha nem akar összeállni a tészta. Ha megvan, akkor az egyharmadát fóliába csomagolva, hűtőbe tesszük. A többi tésztával kibéleljük a megvajazott, belisztezett piteformát. Akinek van türelme, nyújthatja a tésztát, én csak kézzel bele szoktam nyomkodni. Ami túllóg a szélén, azt levágjuk, és hozzátesszük az eltett tésztához.
A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn egyenletesen a pitetésztára reszeljük. Erre fektetjük a meghámozott és kimagozott körteszeleteket, úgy, hogy mindenhol elfedje. Ezt aztán megszórjuk a vaníliáscukor és a fahéj keverékével.
Ha mindez megvan, akkor a hűtőben pihenő tésztát ráreszeljük a körték tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 45 perc alatt megsütjük. A pitét hagyjuk a formában teljesen kihűlni, és már tálalható is.
Jó étvágyat!