Marcipános-körtés pite

//Berényi Attila
Marcipános-körtés pite, fotó: dho
Nyár vége van - tartson jó sokáig. Ez az az időszak, amikor a legfinomabb gyümölcsök beérnek, ilyen például a körte. Zamatos és benne van a napfény csókja. Egy rém egyszerű pitét készítettem belőle, de azért egy kis marcipánnal elegánssá varázsoltam.

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

a tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 7 dkg barnacukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • ha kell, 1 evőkanál hideg víz

a töltelékhez

  • 40 dkg marcipán
  • 3 db keményebb körte
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
Marcipános-körtés pite, fotó: dho

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk és a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A víz csak akkor kell bele, ha nem akar összeállni a tészta. Ha megvan, akkor az egyharmadát fóliába csomagolva, hűtőbe tesszük. A többi tésztával kibéleljük a megvajazott, belisztezett piteformát. Akinek van türelme, nyújthatja a tésztát, én csak kézzel bele szoktam nyomkodni. Ami túllóg a szélén, azt levágjuk, és hozzátesszük az eltett tésztához.

A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn egyenletesen a pitetésztára reszeljük. Erre fektetjük a meghámozott és kimagozott körteszeleteket, úgy, hogy mindenhol elfedje. Ezt aztán megszórjuk a vaníliáscukor és a fahéj keverékével.

Ha mindez megvan, akkor a hűtőben pihenő tésztát ráreszeljük a körték tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 45 perc alatt megsütjük. A pitét hagyjuk a formában teljesen kihűlni, és már tálalható is.

Jó étvágyat!

Marcipános-körtés pite, fotó: dho