Hozzávalók:
a tésztához
- 50 g cukor
- 25 g élesztő
- 500 g liszt
- 200 ml tej
- 1 db nagyobb tojás
- 100 g vaj
- 1 csipet só
a töltelékhez
- 3 db nagyobb alma
- 2 ek cukor
- 1 ek méz
- 10 ml citromlé
- 1 kk fahéj
a tetejére
- 25 g olvasztott vaj
- 100 ml tej
- porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk belőle. Kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
Addig a töltelékhez megtisztítjuk az almákat, eltávolítjuk a magházat és apró kockákra vágjuk. Egy edényben a többi hozzávalóval együtt megpároljuk. A fahéj mennyiségét ízlés szerint szabhatjuk meg – aki nem szereti, akár ki is hagyhatja. Hagyjuk teljesen kihűlni a tölteléket.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, közepes pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk. Ezek közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket és a korongok szélét összefogva labdákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, letakarjuk és hagyjuk 20 percet kelni. A tetejét lekenjük az olvasztott vajjal és 180° C-os előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölődni. Meghintjük porcukorral és már tálalható is.
Jó étvágyat!