Almás, sült gombóc

//Gál Tímea
Domi és az almás, sült gombóc. fotó: Gál Tímea
Kiünnepeltük magunkat, Harasztin még tűzijáték is volt. Na ez most igazi kuriózumnak számított. Koronázzuk meg a hetet egy igazán érdekes csemegével. Olyan gombóc receptjét hoztam el, ami nem krumplis tésztából van, és nem főzzük, hanem sütjük. A tölteléke pedig csodás, nyári almából van.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 50 g cukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g liszt
  • 200 ml tej
  • 1 db nagyobb tojás
  • 100 g vaj
  • 1 csipet só

a töltelékhez

  • 3 db nagyobb alma
  • 2 ek cukor
  • 1 ek méz
  • 10 ml citromlé
  • 1 kk fahéj

a tetejére

  • 25 g olvasztott vaj
  • 100 ml tej
  • porcukor
Almás, sült gombóc. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk belőle. Kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

Addig a töltelékhez megtisztítjuk az almákat, eltávolítjuk a magházat és apró kockákra vágjuk. Egy edényben a többi hozzávalóval együtt megpároljuk. A fahéj mennyiségét ízlés szerint szabhatjuk meg – aki nem szereti, akár ki is hagyhatja. Hagyjuk teljesen kihűlni a tölteléket.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, közepes pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk. Ezek közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket és a korongok szélét összefogva labdákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, letakarjuk és hagyjuk 20 percet kelni. A tetejét lekenjük az olvasztott vajjal és 180° C-os előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölődni. Meghintjük porcukorral és már tálalható is.

Jó étvágyat!

(dho)