Vörös bársony desszertgolyó

//Gál Tímea
Vörös bársony desszertgolyó. fotó: Gál Tímea
A Red Velvet, azaz vörösbársony torta az Egyesült Államok legnépszerűbb süteménye. Létezését egy véletlen kémiai folyamatnak köszönheti, ugyanis bár csokis piskótának indult a készítése, de a hozzáadott tejsavó kémiai reakcióba lépett a kakaóporral, így a tészta mélyvörös színű lett. Manapság már más technológiával készül a kakaópor, így a látvány érdekében kell egy kis ételfesték, vagy céklalé is. No, ezt használjuk ma alapként egy csoda finom desszert készítéséhez, ami akár ajándékba is jó.

Hozzávalók:

a piskótához

  • 3 db tojás
  • 80 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 140 g liszt
  • 80 g kefír
  • 1 tk piros ételfesték
  • 50 g olaj
  • 5 g kakaópor
  • 6 g sütőpor
  • csipet só

a krémhez

  • 2 ek málnalekvár
  • 150 g mascarpone
  • 40 g porcukor

a bundázáshoz

  • magvak
  • liofilizált gyümölcs
Vörös bársony desszertgolyó. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét a cukrok felével elkezdjük habosítani, a sárgáját a cukrok másik felével kikeverjük, addig egy másik edényben összemérjük a kefirt, az olajat és az ételfestéket. Utóbbit hozzáadjuk a cukros tojássárgájás keverékhez. Egy másik edényben a száraz hozzávalókat elkeverjük, apránként ezt is hozzáadjuk, majd a legvégén spatulával beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 22 cm átmérőjű szilikonos sütőpapírral bélelt tortakarikába töltjük és 150° C-os előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg sül a tészta, addig a krém hozzávalóit összekeverjük. A már megsült és teljesen kihűtött piskótát összemorzsoljuk és hozzákeverjük a krémet, egy fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben formálható legyen. Tetszőleges golyókat formázunk belőle és ízlés szerint durvára tört magkeverékbe vagy liofilizált gyümölcsporba forgatjuk.

Jó étvágyat!

(dho)