Nyári citromtorta pohárban

//Gál Tímea
Nyári citromtorta pohárban, fotó: Gál Tímea
Egy kis savanykás édesség, így nyáron igazán üdítő. Még akkor is jól esik, amikor hirtelen lehűl a levegő, mert egyszerűen frissít. Most egy olyan pohárkrém receptjét hoztam el, ami egy kanalazható torta, és – szokás szerint – rém egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók (4 pohárhoz):

a tésztához

  • 10 db babapiskóta

a citrom krémhez

  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 50 g vaj
  • 2 db citrom
  • 1 csipet só

a krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 g porcukor
  • 200 ml habtejszín
Nyári citromtorta pohárban, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Egy fém tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót és a két citrom levét és reszelt héját, majd vízgőz felett puding állagúra főzzük. Ha sima a krém levesszük a gőzről és belekeverjük még forrón a vajat, majd frissentartó fóliával szorosan letakarjuk és teljesen kihűtjük. Addig kikeverjük a mascarponét a vaníliás cukorral és a porcukorral. Ehhez hozzáadunk a kihűlt citromkrémből 4 evőkanállal, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.

A poharak aljába rakjuk a durvára tört babapiskótát, eloszlatjuk rajta a mascarponés krémünket, majd a tetejére óvatosan rákanalazzuk a megmaradt citromkrémet.

Tetszés szerint díszítjük, én az előre lesütött habcsókokat használtam, ennek receptje pedig ide kattintva érhető el.

Jó étvágyat!

(dho)