Tótágas sárgabaracktorta

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_forditott-sargabarackos-torta_01_dho_20220702

Tótágas sárgabaracktorta. fotó: dho

Szeretem az olyan süti recepteket, amelyekkel nem kell sokat vacakolni, és van bennük szezonális gyümölcs. A sárgabarack nagy kedvencem, az illata olyan, mint egy parfümé, az íze pedig csodás. Ebből készítünk most egy olyan süteményt, ami fejjel lefelé kell összehozni – nyugi nem mi állunk tótágast, hanem a torta. Kell hozzá egy magasabb falú serpenyő. Olyan, amit a sütőbe is be lehet tenni. Nagyon sok cukor kell hozzá, de ennek ellenére nem lesz gejl a végeredmény, hanem egy frissítő édességet kapunk.

Hozzávalók:

  • 18 dkg liszt
  • 24 dkg kristálycukor
  • 24 dkg barnacukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • ½ citrom
  • 4 tojás
  • vaníliás cukor
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  • sárgabarack
Tótágas sárgabaracktorta. fotó: dho

Elkészítés:

A serpenyőben megolvasztunk 10 dkg vajat, majd beleöntjük a kristálycukrot. Nem kell karamelizálni, csak elegyítsük össze. Ha ez megvan, akkor a megmosott, magjától megtisztított sárgabarackot tesszük bele. Annyit használjunk, hogy a barackok kitöltsék a serpenyő alját. Óvatosan, hogy a gyümölcsök ne törjenek nagyon össze, főzzük pár percet. Nyugodtan meg lehet kevergetni, csak utána fakanállal igazgassuk vissza a barackokat, hogy egyenletesen eloszoljanak az édes, vajas fürdőjükben. Ráöntjük a fél citrom levét és mehet bele a reszelt héja is. Ha kissé meglöttyedtek a barackok, és némi levet is engedtek, akkor le is vehetjük a tűzről.

Amíg kihűl, készítsük el a tésztát. 10 dkg, puha vajat keverjünk ki a barnacukorral, és a 4 tojással, a csipet sóval, valamint a vaníliáscukorral. Ezt a legegyszerűbb egy robotgépre bízni. Ez után, kisebb adagokban adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Galuskatészta sűrűségű lesz a végeredmény. Most pedig rácsorgatjuk ezt a tésztát a picit meghűlt barackos töltelék tetejére. A lényeg, hogy mindenhová jusson belőle, szép egyenletesen. Mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, 45 percre. Ez idő alatt a barackok lekvárrá képzik magukat. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk állni, de maximum 5 percet. Ennyi idő kell arra, hogy a tészta felszívja az alatta képződött gyümölcsös szaft egy részét. Egy nagy sütis tányért borítunk a serpenyő tetejére és gyors mozdulattal kifordítjuk rá a kész tortát. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük. Egy jó nagy gombóc fagyi pont illik hozzá!

Jó étvágyat!

(dho)