Hozzávalók:
- 18 dkg liszt
- 24 dkg kristálycukor
- 24 dkg barnacukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- ½ citrom
- 4 tojás
- vaníliás cukor
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- sárgabarack
Elkészítés:
A serpenyőben megolvasztunk 10 dkg vajat, majd beleöntjük a kristálycukrot. Nem kell karamelizálni, csak elegyítsük össze. Ha ez megvan, akkor a megmosott, magjától megtisztított sárgabarackot tesszük bele. Annyit használjunk, hogy a barackok kitöltsék a serpenyő alját. Óvatosan, hogy a gyümölcsök ne törjenek nagyon össze, főzzük pár percet. Nyugodtan meg lehet kevergetni, csak utána fakanállal igazgassuk vissza a barackokat, hogy egyenletesen eloszoljanak az édes, vajas fürdőjükben. Ráöntjük a fél citrom levét és mehet bele a reszelt héja is. Ha kissé meglöttyedtek a barackok, és némi levet is engedtek, akkor le is vehetjük a tűzről.
Amíg kihűl, készítsük el a tésztát. 10 dkg, puha vajat keverjünk ki a barnacukorral, és a 4 tojással, a csipet sóval, valamint a vaníliáscukorral. Ezt a legegyszerűbb egy robotgépre bízni. Ez után, kisebb adagokban adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Galuskatészta sűrűségű lesz a végeredmény. Most pedig rácsorgatjuk ezt a tésztát a picit meghűlt barackos töltelék tetejére. A lényeg, hogy mindenhová jusson belőle, szép egyenletesen. Mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, 45 percre. Ez idő alatt a barackok lekvárrá képzik magukat. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk állni, de maximum 5 percet. Ennyi idő kell arra, hogy a tészta felszívja az alatta képződött gyümölcsös szaft egy részét. Egy nagy sütis tányért borítunk a serpenyő tetejére és gyors mozdulattal kifordítjuk rá a kész tortát. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük. Egy jó nagy gombóc fagyi pont illik hozzá!
Jó étvágyat!