Olasz epres lepény

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_olasz-epreslepeny_02_dho_20220612

Olasz epres lepény. fotó: dho

Egy nyári hosszúhétvége emléke ez a recept. Egy kis délolasz falucska családi kisvendéglőjében ebédeltünk, a konyhában ott sertepertélt egy majd' 80 éves néni, aki láthatóan a család feje volt. Az étkezés végén tették elénk, ajándékként ezt a desszertet. Az olasz napsütés, a lepényből áradó édes eperillat és a hideg tészta együtt feledhetetlen élmény. A mamma’, azaz Maria néni, némi kérlelés után megadta a családi receptet, ami meglepően egyszerű. Most pedig én is elárulom!

Hozzávalók (30-as tortaformához):

  • 5 db tojás
  • 250 g cukor
  • 500 g ricotta
  • 1 citromhéj
  • 200 g eper
  • egy kiskanál balzsamecet
Olasz epres lepény. fotó: dho

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral robotgépben fehéredésig kell verni, persze lehet ezt kézzel is, csak az macerásabb. Ez után mehet bele a ricotta, amit akár áttört túróval is lehet helyettesíteni. Beletesszük egy citrom reszelt héját, majd egyneművé keverjük az egészet. Ezt követően már mehet is bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába. A tetejére rádobáljuk az apróra darabolt epret, amit előre összekevertünk a balzsamecettel. Mehet is be a 180 C fokra előmelegített sütőbe, 50 percre. Ha lejárt a sütési idő akkor még remegős lesz süti, de ez így jó. Hagyjuk teljesen kihűlni, egy idő után a hűtőben pihenjen tovább. A tetejét egy kis eperlekvárral is megbolondíthatjuk, de ez már csak plusz.

Jó étvágyat!

Olasz epres lepény. fotó: dho
(dho)