Epres túrókrém

//Berényi Attila
Epres túrókrém. fotó: dho
Az igazság az, hogy én az apró szemű epret szeretem. A boltokban mostanság csak gigantikus méretű szamócát találni, de a piacokon rá lehet bukkanni a picike szemű fajtára is. Ez sokkal zamatosabb, édesebb. Nyilván azért, mert közelebb áll az eredeti, erdei fajtához. Most pedig vettem egy nagy adagot, és amellett, hogy elszemezgetjük, csak úgy magában, csináltam a maradékból egy pofon egyszerű édességet. Külön jó benne, hogy lisztmentes, azaz az erre érzékenyek is fogyaszthatják – sőt a cukor simán kiváltható édesítőszerrel, úgyhogy igazi fitt finomság varázsolható belőle.

Hozzávalók (4 pohárhoz):

a krémhez

  • 50 dkg túró
  • 1 dl tejszín
  • 8 dkg cukor
  • 12,5 dkg margarin vagy vaj
  • vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja

a gyümölcs öntethez

  • 25 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 db narancshéja
  • 1 kávéskanál keményítő
Epres túrókrém. fotó: dho

Elkészítés:

Az öntethez a megtisztított és elfelezett eperszemeket egy edényben összekeverjük a cukorral (picit meg is törhetjük egy villával) és kis lángon felfőzzük. 1 dl vízben elkeverjük a keményítőt és besűrítjük vele az öntetet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a narancshéjat.

Tipp: ha nincs kedvünk főzőcskézni, akkor az epret, a cukorral és a narancshéjjal leturmixoljuk (a botmixer tökéletes munkát végez).

Eperöntet. fotó: dho

A krémhez a puha margarint kihabosítjuk a cukorral és hozzáadjuk a túrót. Én krémesen szeretem, így a botmixert vetem be – de aki kedveli a nagyobb túró darabokat, az villával is dolgozhat. Adjunk hozzá annyi tejszínt, hogy kanalazható állagú krémet kapjunk Mehet bele a citromhéj és a vanília aroma. Egyneművé keverjük a krémet.

Szép poharakba rétegezzük az öntetet és a krémet. Légyen rusztikus és nem szabályos, mert így lesz szemet gyönyörködtető az eper élénk pirosának és a túró tiszta fehér színének találkozása. Az illata pedig semmihez sem fogható. Fél órát pihenjen a hűtőben.

Jó étvágyat!

Epres túrókrém. fotó: dho
(dho)