Ostoros rétes

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_ostoros-retes1_gal-timea_20220417

Ostoros rétes. fotó: Gál Tímea

Kis csalafintaság van ebben a sütiben. Ugyanis semmi köze a réteshez, igazándiból egy töltött kalács. Nagyon látványos és rendkívül finom csemege. Én most kakaós töltelékkel készítettem, de nyugodtan mehet bele a mákos vagy a diós töltetlék is, de akár lekvárral is meg lehet pakolni. A lényeg, hogy nem szabad sajnálni belőle.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 3 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor
  • 600 g liszt
  • 1 csipet só
  • 300 ml tej
  • 3 ek étolaj
  • 50 g élesztő

a töltelékhez

  • 250 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 50 g kakaópor
  • 30 g vaníliás cukor

a tetejére

  • 3 db tojássárgája
Ostoros rétes. fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mérjük és elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt, majd mehet a száraz hozzávalókhoz. Picit elkeverjük és hozzá öntjük az olajat és a tejfehérjét. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd 6 egyenlő részre osztjuk, és hagyjuk kelni.

A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajjal kihabosítjuk a hozzávalókat. Ha ez is megvan, akkor a tésztákat egyesével, egyforma nagyságúra nyújtjuk és megkenjük őket a töltelékkel. Ezután feltekerjük őket, és az így kapott töltött, tészta kígyókat hármasával (ekkor 2 db kalács lesz) vagy kettesével (ekkor 3 db kalács lesz) összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kalácsokat. Ahogy a kalácstésztánál szokás, megkenjük őket tojássárgájával és mehetnek a 170° C-os előmelegített sütőbe. Nagyjából 25 perc alatt el is készülnek.

Boldog ünnepet és jó étvágyat!

(dho)