Hozzávalók:
a tésztához
- 3 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
- 600 g liszt
- 1 csipet só
- 300 ml tej
- 3 ek étolaj
- 50 g élesztő
a töltelékhez
- 250 g vaj
- 120 g porcukor
- 50 g kakaópor
- 30 g vaníliás cukor
a tetejére
- 3 db tojássárgája
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mérjük és elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt, majd mehet a száraz hozzávalókhoz. Picit elkeverjük és hozzá öntjük az olajat és a tejfehérjét. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd 6 egyenlő részre osztjuk, és hagyjuk kelni.
A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajjal kihabosítjuk a hozzávalókat. Ha ez is megvan, akkor a tésztákat egyesével, egyforma nagyságúra nyújtjuk és megkenjük őket a töltelékkel. Ezután feltekerjük őket, és az így kapott töltött, tészta kígyókat hármasával (ekkor 2 db kalács lesz) vagy kettesével (ekkor 3 db kalács lesz) összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kalácsokat. Ahogy a kalácstésztánál szokás, megkenjük őket tojássárgájával és mehetnek a 170° C-os előmelegített sütőbe. Nagyjából 25 perc alatt el is készülnek.
Boldog ünnepet és jó étvágyat!