Stollen

//Gál Tímea
Stollen, fotó: Gál Tímea
A stollen vagy christstollen azaz krisztuskalács az egyik legismertebb német, karácsonyi sütemény. Nevét pedig onnan kapta, hogy a formája valamint a porcukor bevonata a bepólyázott Kisjézusra emlékeztet. Ráadásul köze van a Freibergi dóm felépítéséhez is. Ugyanis régen a böjt idején csak repce olajat lehetett használni a sütéshez. 1491-ben azonban VIII. Ince pápa egy „vajlevélként” (Butterbrief) ismertté vált levélben, engedélyezte olaj helyett a vaj használatát azzal a feltétellel, hogy akik ezáltal „vétkeztek”, azoknak a bűnbocsánatért fizetniük kellett, mely bevétel többek között a dóm felépítését is szolgálta – emlékeztet a wikipédia. Mi már szabadon használhatjuk a vajat, úgyhogy süssünk!

Hozzávalók (2 darabhoz):

a tésztához

  • 550 g finomliszt
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 30 g élesztő
  • 1 csipet só
  • 120 g aranymazsola
  • 50 g mandula
  • 50 g dió
  • 250 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

a tetejére

  • 100 g vaj
  • 200 g porcukor
Stollen, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Egy dagasztótálban szitáljuk a lisztet. Ezt elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk és ide szórjuk a kétféle cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Dagasztani kezdjük és közben adagoljuk hozzá a kockára vágott puha vajat. Ha a tésztánk összeállt (ha szakadozott a felülete még folyadékot, ha nagyon ragacsos akkor még lisztet adunk hozzá), kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük. Addig a mazsolát leforrázzuk, hogy megpuhuljon, a mandulát és a diót durvára vágjuk. Amikor megkelt a tészta a magokat és az alaposan leszűrt mazsolát beledolgozzuk. Ketté osztjuk a tésztánkat, két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tésztát egyenként összehajtjuk a közepét sodrófával benyomjuk. A hajtást alulra véve a stolleneket sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és 170° C-os előmelegített sütőben 60 perc alatt megsütjük. Amikor elkészült még forrón lekenjük olvasztott vajjal, fontos hogy az összes vajat el kell hozzá használni. Majd alaposan megszórjuk porcukorral.  Hűvös helyen fóliázva sokáig eláll.

Tipp: a mazsolát beáztathatjuk jó előre rumba is. Ettől még finomabb lesz, és még tovább eltartható!

Jó étvágyat!

(dho)