Szaloncukor

//Gál Tímea
Házi szaloncukrok. fotó: Gál Tímea
A szaloncukor egy hagyományan magyar finomság. Persze az ősét a franciák találták ki és német közvetítéssel érkezett hazánkba. A lényeg az, hogy nálunk lett a karácsony elválaszthatatlan kelléke. Sokfélét árulnak ebből, de sokáig otthon készítették az emberek. Nem is annyira nagy ügy összedobni, és persze sokkal olcsóbb, mint a gyári. Sőt, ezt nemcsak kicsomagolni lehet, hanem előtte be is kell burkolni, ami igazi családi élmény. Én most három, egyszerű változat receptjét hoztam.

Hozzávalók (15-15 darabhoz):

zserbós

  • 150 g darált dió
  • 2 ek. sárgabaracklekvár
  • 5 szem aszalt sárgabarack
  • 100 g étbevonó

narancsos-marcipános

  • 50 g porcukor
  • 1 ek méz
  • fél narancs reszelt héja
  • 100 g darált mandula
  • 1 ek narancslikőr (opcionális)
  • 100 g kandírozott narancs
  • 100 g étbevonó

gyümölcszselés

  • 250 g málna (lehet fagyasztott)
  • 3 ek méz
  • fél citrom leve
  • 6 db lapzselatin
  • 100 g étbevonó
Házi szaloncukrok. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Zserbós, Narancsos-marcipános

Az aszalt barackot – a másik szaloncukor esetében a kandírozott narancsot – apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt egy edénybe mérjük, és jól összegyúrjuk. Az edényből kivéve hengert formázunk belőle, majd felszeleteljük és fagyasztóba tesszük. Akkor jó, ha teljesen megdermedt. Már csak annyi van hátra, hogy a bevonót felolvasztjuk és egy villa segítségével egyenként belemártjuk a szaloncukrokat. Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, és miután rádermedt a bevonat, indulhat a csomagolás.

Gyümölcsszelés:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 10-15 percre. A málnát a citrom levével és a mézzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve még melegen belekeverjük a kicsavart lapzselatint, majd  szitán átpasszírozzuk,  hogy eltávolítsuk a magokat. Szilikonos jégkockatartóba öntjük és hűtőbe tesszük dermedésig a masszát. Itt is csak a bevonás van hátra. A csokit felolvasztjuk és egy villa segítségével egyenként belemártjuk a szaloncukrokat. Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, és miután rádermedt a bevonat, indulhat a csomagolás. Mindhárom finomság sokáig eltárolható szobahőmérsékleten!

A lényeg, hogy az üres szaloncukros papírt ne hagyjuk a fán…

Jó készülődést!

(dho)