Őszi, gesztenye rolád

//Gál Tímea
Őszi, gesztenye rolád
Van egy régi szokásom: nálam akkor kezdődik az ősz hivatalosan, amikor az első vadgesztenye a lábam elé gurul. Ezt mindig elteszem, és velem van a kabátomban egész télen, emlékeztet a nyárra és az ősz simogatására. Szó se róla, az idei gesztenyét már egy ideje magammal hordom. Róla jutott eszembe ez a recept, ami a szelídgesztenye előtti tisztelgés.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 6 db tojás
  • 120 g cukor
  • 40 ml olaj
  • 60 ml tej
  • 120 g liszt
  • 3 ek kakaópor

a krémhez

  • 500 g gesztenyemassza
  • 1 csomag sült gesztenye
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek rum vagy narancslikőr

a tetejére

  • 200 ml habtejszín
Őszi, gesztenye rolád. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját a cukor felével fehéredésig verjük, majd belecsurgatjuk az olajat és a tejet. Spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós lisztet. Közben a tojásfehérjét a cukor másik felével habbá verjük. Utóbbit, óvatosan, két-három adagban a lisztes masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk és 180 ° C-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A megsült tésztát konyharuhára borítjuk. A sütőpapírt még melegen lehúzzuk róla, majd hagyjuk kihűlni.

Ez idő alatt a sült gesztenyét apróra vágjuk, a gesztenyemasszát a rummal és fél deci tejszínnel kikeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott gesztenyét, a maradék tejszínt habbá verjük és óvatosan a gesztenyekrémbe forgatjuk.

A tészta lapot bármilyen savanykás gyümölcsös lekvárral megkenhetjük, nagyon jól áll a gesztenyéhez. Elsimítjuk rajta a gesztenyekrémet, majd a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a megkent tésztát és 1 órára hűtőbe tesszük.

Szeleteljük és tejszínhabbal, csokoládé darabokkal, bogyós gyümölccsel díszíthetjük.

Jó étvágyat!

(dho)