Hozzávalók (10 db):
a tésztához
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 1 ek cukor
- 75 g joghurt
- 100 ml tej
- 1 tojás
- 25 g vaj
- 12 g élesztő
a töltelékhez
- 100 g étcsokoládé
- 1 csipet fahéj
- 1 db narancs reszelt héja
a tetejére
- 2 ek olvasztott vaj
- 1 ek méz
- természetes anyagú kötöző madzag
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót a vaj kivételével, egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és dagasztani kezdjük. Amikor már összeállt a tészta, apránként hozzádolgozzuk a puha vajat is. Ha jól csináltuk, akkor sima felületű könnyen kezelhető tésztát kapunk. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a csokit egészen apró darabokra vágjuk, belekeverjük a narancshéját és a fahéjat. Ezt követően a kötöző madzagból vágjuk gombóconként (mert azokat fogunk formázni) 4-4 db, 30 centis darabot.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 10, egyforma részre osztjuk. Gömbölyítjük, majd ellapítjuk őket. Ha ez megvan, megtöltjük őket a csokis keverékkel, pont úgy, mint a gombócokat szokás. A végén 10 darab tésztagömb álldogál majd előttünk, pont úgy mint a képen.
Most jön a trükkös rész. A levágott madzagokat (gombócokként 4 db) a nyújtódeszkára tesszük. Először kettőből egy + jelet formázunk, majd átlósan rá az utolsó kettő. Ráhelyezzük a bucinkat és a szemben lévőket egyenként összekötjük (gyorsan dolgozzunk nehogy túlkeljenek a zsemléink). Az egészet lekenjük a mázzal (csak a felét használjuk el a máznak, ami olvasztott vajból és mézből áll) és 180° C-os, előmelegített sütőben 25-30 perc aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve forrón, levesszük a madzagokat, majd gyorsan átkenjük őket a mázzal. Ha szárat is szeretnénk a tököknek, akkor csokiból, vagy barna marcipánból formázhatunk rájuk egyet-egyet, de ezt már csak akkor szúrjuk bele, ha kihűltek!
Jó étvágyat!