Csokis „tök” zsemle

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_sutotok-zsemle-02_gal-timea_20211009

Csokis "tök" zsemle. fotó: Gál Tímea

Az ősz egyik sztárja a konyhában a tök. Persze van, aki nem kedveli, sőt még a színét sem állhatja. Pedig a lakás számtalan pontján megjelenik ez a zöldségféle, mint dekorációs elem, miért pont a tányér maradna ki. Most egy olyan péksütit hoztam, aminek csak a formája, az alakja emlékeztet a tökre, egyébként meg töketlen, azaz nincs benne egy falatka sem. Viszont nagyon jól néz ki és nagyon finom, mondjuk egy csésze forró csoki vagy kakaó mellé!

Hozzávalók (10 db):

a tésztához

  • 300 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor
  • 75 g joghurt
  • 100 ml tej
  • 1 tojás
  • 25 g vaj
  • 12 g élesztő

a töltelékhez

  • 100 g étcsokoládé
  • 1 csipet fahéj
  • 1 db narancs reszelt héja

a tetejére

  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1 ek méz
  • természetes anyagú kötöző madzag
Csokis „tök” zsemle. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót a vaj kivételével, egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és dagasztani kezdjük. Amikor már összeállt a tészta, apránként hozzádolgozzuk a puha vajat is. Ha jól csináltuk, akkor sima felületű könnyen kezelhető tésztát kapunk. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben a csokit egészen apró darabokra vágjuk, belekeverjük a narancshéját és a fahéjat. Ezt követően a kötöző madzagból vágjuk gombóconként (mert azokat fogunk formázni) 4-4 db, 30 centis darabot.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 10, egyforma részre osztjuk. Gömbölyítjük, majd ellapítjuk őket. Ha ez megvan, megtöltjük őket a csokis keverékkel, pont úgy, mint a gombócokat szokás. A végén 10 darab tésztagömb álldogál majd előttünk, pont úgy mint a képen.

Sütésre várnak a formázott csokis „tök” zsemlék. fotó: Gál Tímea

Most jön a trükkös rész. A levágott madzagokat (gombócokként 4 db) a nyújtódeszkára tesszük. Először kettőből egy + jelet formázunk, majd átlósan rá az utolsó kettő. Ráhelyezzük a bucinkat és a szemben lévőket egyenként összekötjük (gyorsan dolgozzunk nehogy túlkeljenek a zsemléink). Az egészet lekenjük a mázzal (csak a felét használjuk el a máznak, ami olvasztott vajból és mézből áll) és 180° C-os, előmelegített sütőben 25-30 perc aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve forrón, levesszük a madzagokat, majd gyorsan átkenjük őket a mázzal. Ha szárat is szeretnénk a tököknek, akkor csokiból, vagy barna marcipánból formázhatunk rájuk egyet-egyet, de ezt már csak akkor szúrjuk bele, ha kihűltek!

Jó étvágyat!

(DMTK)