Pisztáciás Baklava

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_pisztacias-baklava1_gal-timea_20210919

Pisztáciás baklava, fotó: Gál Tímea

A nyár, a nyaralás már a múlt. Beköszöntött az ősz. Viszont olyan jól esik felidézni a forró napok hangulatát. Ilyenkor kell elővenni a szabadság alatt készült fényképeket, és felidézni az ízeket, illatokat. Ez utóbbit varázsolja elénk ez a recept.

Hozzávalók:

  • 20 lap rétestészta
  • 200 g sózatlan pisztácia bél
  • 80 g szezámmag
  • 200 g vaj
  • 400 g cukor
  • 3 tk citromlé
  • 300 ml víz
Pisztáciás baklava, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A pisztáciát aprítógéppel finomra őröljük, félre teszünk 2 evőkanálnyit a szóráshoz, a többit összekeverjük a szezámmaggal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat megolvasztjuk és kikenünk vele egy 25X40 cm-es tepsit. Mindenképpen olyan tepsit válasszunk, ami rendesen zár, hogy a végén ráöntött szirup ne tudjon kifolyni!

A tésztalapokat kitekerjük. A felét (10 db lap) a tepsibe fektetjük úgy, hogy közben miden lapot megkenünk olvasztott vajjal. Fontos, hogy mindig, minden lapot kenjünk meg, mert csak így lesz a végeredmény ropogós! A pisztáciás szezámmagot a rétegezett tésztalapokra szórjuk, majd az előzőekhez hasonlóan ráfektetjük a megmaradt és vajjal megkent tésztalapokat. Éles késsel felkockázzuk (én 6X6 db-ra vágtam), ha maradt vajunk azzal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 40-45 perc alatt. Ha nagyon barnulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával. Közben összekeverjük a sziruphoz a citromlevet a cukrot és a vizet. Egy lábasba öntjük és addig melegítjük míg a cukor teljesen elolvad. Felforraljuk majd kis lángon 15 percig főzzük. Ha kész kivesszük a sütőből és egy merőkanál segítségével egyenletesen rámerjük a forró szirupot. Hagyjuk kihűlni, és legalább egy órát pihenni. Tálalás előtt megszórjuk a félretett pisztáciával.

Tipp: az egészet megkoronázza egy jó erős, feketekávé!

Jó étvágyat!