Tejszelet

//Gál Tímea
Tejszelet
Lassan tényleg elköszön a nyár, az ősz már bemutatkozott pár napon keresztül. Búcsúzzunk egy olyan csemegével a legmelegebb évszaktól, ami megidézi a gyerekkort, a legszebb nyarakat, a nagyi konyhájának illatát, azt az időszakot, amikor még a felnőtt gondoktól mentesen teltek a napok.

 

Hozzávalók (25 x 30-as sütőkerethez):

a tésztához

  • 20 g kakaó
  • 100 g liszt
  • 120 g cukor
  • 3 db tojás
  • 60 ml tej
  • 45 ml olaj
  • 6 g sütőpor
  • 50 g tejföl

a krémhez

  • 200 g tejszín
  • 500 g mascarpone
  • 8 ek méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 g habfixáló
Tejszelet. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük (a tojás és a cukor kivételével), a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját 40 g cukorral elkeverve, a többi hozzávalóhoz adjuk és ezt is elkeverjük, a fehérjét a maradék cukorral habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a másik keverékhez. Ezt aztán ketté szedjük és sütőpapírral bélelt lemezen 2db 25 x 30-as lapot sütünk  belőle, 170° C-on kb. 15 perc alatt. Ha megsült hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt habbá verjük és belekeverjük a habfixálót, majd belecsorgatjuk a mézet, mehet bele a citromhéja, és óvatosan belekeverjük a mascarponét is.

Nincs más hátra, mint az összeállítás. Az egyik lapot letesszük alulra, majd az összes krémet rátesszük, egyenletesen elkenjük és a tetejére mehet a másik lap. Én keretben töltöttem, így a széle is egyenes lesz – de nem muszáj, mert a levágott szélek mindig népszerűek a konyhában a gyerekek között. Egy órára betesszük a hűtőbe, utána rögtön szeletelhető és tálalható!

Jó étvágyat!

(dho)