Töltött fánk

//Gál Tímea
Töltött fánk
A fánk eredetéről két történet kering, mindkettő izgalmas. Az egyik szerint Marie Antoinette, XVI. Lajos francia király, állítólag kicsapongó életű felesége beleunt egy farsangi bálba és megszökött, majd egy utcai árustól vásárolt fánkot. Ez annyira ízlett neki, hogy a fánksütő mestert az udvarba telepíttette. A másik történet Bécsben játszódik, miszerint egy özvegy pékné, aki elég temperamentumos volt, bedühödött egy türelmetlen vevőre és hozzá akarta vágni a kezében lévő tésztát, ám mivel nem célzott jól, így az a forró zsírban landolt. Így született meg a fánk. Ezt pedig mi most megtöltjük!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 500 g liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 400 ml tej
  • 1 tk cukor
  • 25 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 50 ml rum

a krémhez

  • 500 ml tej
  • 4 ek liszt
  • 2 ek cukor

az összeállításhoz

  • bármilyen gyümölcslekvár (ribizlit használtam)
  • 200 ml tejszín
Töltött fánk. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, elfelezzük. Az egyik felébe belemorzsoljuk az élesztőt és egy teáskanál cukorral elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk hozzákeverjük a sót és a porcukrot, a közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a tojások sárgáját, a rumot, a tej másik felét, az olvasztott langyos vajat és az előzőleg elkészített kovászt, aztán ezt az egészet dagasztógéppel levegősre dagasztjuk. Ha ragadós a felülete még lisztet, ha szakadozott akkor viszont még langyos tejet teszünk hozzá. Gombóccá formáljuk a tésztát, konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ha ez megvan, akkor kicsit átgyúrjuk és maroknyi adagokat tépünk belőle. Ezeket is gombócokká formáljuk, letakarjuk és fél órát ismét pihentetjük.

Közben elkészítjük a krémet. Ehhez egy kis tálban kikeverjük a lisztet a tojássárgáját és 200 ml tejet, közben feltesszük melegedni a maradék tejet a kétféle cukorral. Amikor felforrt hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket és sűrűre főzzük. Ezt teljesen hagyni kell kihűlni.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk a megkelt fánkokat adagonként belerakjuk (egyszerre ne túl sokat, mert lehűti az olajat) és 6-8 perc alatt megsütjük, félidőben forgassuk meg őket. Ha szép barnára sültek, papírtőrlőre tesszük a fánkokat, hogy lecsöpögjenek. Ha kihűltek akkor a vaníliakrémünket kézi mixerrel kihabosítjuk és habzsákba töltve a félbevágott fánkokba nyomjuk. A gyümölcslekvárból egy evőkanálnyit a vaníliakrémre kanalazunk és közben habbá verjük a tejszínt, ezt habzsákból a lekvárra nyomjuk. A tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)