Hozzávalók:
a tésztához
- 500 g liszt
- 25 g friss élesztő
- 400 ml tej
- 1 tk cukor
- 25 g porcukor
- 50 g vaj
- 4 db tojássárgája
- 50 ml rum
a krémhez
- 500 ml tej
- 4 ek liszt
- 2 ek cukor
az összeállításhoz
- bármilyen gyümölcslekvár (ribizlit használtam)
- 200 ml tejszín
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elfelezzük. Az egyik felébe belemorzsoljuk az élesztőt és egy teáskanál cukorral elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk hozzákeverjük a sót és a porcukrot, a közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a tojások sárgáját, a rumot, a tej másik felét, az olvasztott langyos vajat és az előzőleg elkészített kovászt, aztán ezt az egészet dagasztógéppel levegősre dagasztjuk. Ha ragadós a felülete még lisztet, ha szakadozott akkor viszont még langyos tejet teszünk hozzá. Gombóccá formáljuk a tésztát, konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ha ez megvan, akkor kicsit átgyúrjuk és maroknyi adagokat tépünk belőle. Ezeket is gombócokká formáljuk, letakarjuk és fél órát ismét pihentetjük.
Közben elkészítjük a krémet. Ehhez egy kis tálban kikeverjük a lisztet a tojássárgáját és 200 ml tejet, közben feltesszük melegedni a maradék tejet a kétféle cukorral. Amikor felforrt hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket és sűrűre főzzük. Ezt teljesen hagyni kell kihűlni.
Egy nagyobb edényben olajat melegítünk a megkelt fánkokat adagonként belerakjuk (egyszerre ne túl sokat, mert lehűti az olajat) és 6-8 perc alatt megsütjük, félidőben forgassuk meg őket. Ha szép barnára sültek, papírtőrlőre tesszük a fánkokat, hogy lecsöpögjenek. Ha kihűltek akkor a vaníliakrémünket kézi mixerrel kihabosítjuk és habzsákba töltve a félbevágott fánkokba nyomjuk. A gyümölcslekvárból egy evőkanálnyit a vaníliakrémre kanalazunk és közben habbá verjük a tejszínt, ezt habzsákból a lekvárra nyomjuk. A tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!