Rizskoch-torta

//Gál Tímea
Rizskoch-torta
Aki volt menzás az nagyon jól ismeri a rizskoch ízét és illatát! Az osztálytársaimmal már az előző szünetben azt beszéltük, ha ez volt a menü része, hogy milyen jó lesz majd a nasi. Visszahoztam most ezt ízvilágot, de elegáns, torta formájában, ami így, egy ünnepen is megállja a helyét, nem csak a konyhásnénik tányérján.

Hozzávalók (kb. 25 cm-es kapcsos tortaformához):

a rizskochhoz:

  • 200 g rizs
  • 160 ml víz
  • 800 ml tej
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 40 g vaj
  • 4 tojás
  • 1 ek liszt
  • a tetejére:
  • házi málnalekvár
  • bogyós gyümölcsök
Rizskoch-torta, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Az átmosott rizst először a vízben kezdjük el főzni.  Amikor nagyjából elfőtte a vizet ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a vaníliát a reszelt narancshéjat és a sót. Gyakran kavargatva teljesen puhára főzzük a rizst, mintha tejberizst készítenénk. Amikor kész belekeverjük a vajat és a cukrot majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A kihűlt rizshez hozzákeverjük a tojások sárgáját és a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan két részletben hozzá forgatjuk a rizshez. A kapcsos tortaformát kivajazzuk és belesimítjuk a masszát. 200 C°-os előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tortát kiszedjük a tortaformából és megkenjük a málnalekvárral majd bogyós gyümölccsel díszítjük.

Tipp: ha nem zár tökéletesen a kapcsos tortaformánk, akkor csomagoljuk be alufóliával nehogy kifolyjon a sütés elején belőle a massza. Egyébként bármilyen házi lekvárral nagyon finom!

Jó étvágyat!!