Hozzávalók (kb. 25 cm-es kapcsos tortaformához):
a rizskochhoz:
- 200 g rizs
- 160 ml víz
- 800 ml tej
- 1 csipet só
- 100 g cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 40 g vaj
- 4 tojás
- 1 ek liszt
- a tetejére:
- házi málnalekvár
- bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
Az átmosott rizst először a vízben kezdjük el főzni. Amikor nagyjából elfőtte a vizet ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a vaníliát a reszelt narancshéjat és a sót. Gyakran kavargatva teljesen puhára főzzük a rizst, mintha tejberizst készítenénk. Amikor kész belekeverjük a vajat és a cukrot majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A kihűlt rizshez hozzákeverjük a tojások sárgáját és a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan két részletben hozzá forgatjuk a rizshez. A kapcsos tortaformát kivajazzuk és belesimítjuk a masszát. 200 C°-os előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tortát kiszedjük a tortaformából és megkenjük a málnalekvárral majd bogyós gyümölccsel díszítjük.
Tipp: ha nem zár tökéletesen a kapcsos tortaformánk, akkor csomagoljuk be alufóliával nehogy kifolyjon a sütés elején belőle a massza. Egyébként bármilyen házi lekvárral nagyon finom!
Jó étvágyat!!