Hozzávalók (6-8 pohárhoz):
a piskótához
- 190 g cukor
- 190 g liszt
- 30 g kakaópor
- 10 g sütőpor
- 2 db tojás
- 120 g vaj
- 180 ml tej
- 1 marék durvára tört dió
a krémhez
- 200 ml tejszín
- 300 ml tej
- 1 csomag vaníliás puding
- 4 ek. cukor
- 2 db tojássárgája
- rumba áztatott mazsola (opcionális)
a csokiöntethez
- 250 ml tejszín
- 60 g cukor
- 120 g étcsoki
- 25 g vaj
- rum ízlés szerint
a tálaláshoz
- 200 ml tejszín
Elkészítés:
A tésztához a cukrot és szobahőmérsékletű vajat habosra verjük, alaposan hozzákeverjük a többi hozzávalót és az egészet egy 25X30 cm-es műanyag vagy üvegedénybe simítjuk. Mikrohullámú sütőben 8-10 perc alatt (900 W) megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amíg a tészta hűl, a tejben feloldjuk a vanília pudingot, hozzákeverjük a cukrot, a tejszínt és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha kész hozzákeverjük a tojássárgáját és ízlés szerint a rumba áztatott mazsolát.
Végül az csokiöntethez forráspontig melegítjük a tejszínt és ráöntjük az étcsokira, beletesszük a vajat és belekeverjük a többi hozzávalót is. Homogénre keverjük és szobahőmérsékletűre hűtjük.
Jön az összeállítás! A piskótát darabokra tépkedjük és bele rétegezzük a krémmel egy üvegtálba, majd hűtőbe tesszük. Ha kihűlt fagyi kanál segítségével gombócokat szaggatunk és szép poharakba tesszük. A behűtött tejszínt habbá verjük és mehet a poharakba, majd rácsorgatjuk a csoki öntetet és a darált diót.
Jó étvágyat!