Pikk-pakk somlói

//Gál Tímea
Pikk-pakk somlói, fotó: Gál Tímea
A Somlói-galuska a magyar cukrászat egyik remeke. A végleges elnevezése azonban egy egyszerű hibának köszönhető. A Gundel étterem főpincére Gollerits Károly és Szőcs József Béla cukrászmester együtt jegyzik az 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjjal elismert csemegét.

Hozzávalók (6-8 pohárhoz):

a piskótához

  • 190 g cukor
  • 190 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 10 g sütőpor
  • 2 db tojás
  • 120 g vaj
  • 180 ml tej
  • 1 marék durvára tört dió

a krémhez

  • 200 ml tejszín
  • 300 ml tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 4 ek. cukor
  • 2 db tojássárgája
  • rumba áztatott mazsola (opcionális)

a csokiöntethez

  • 250 ml tejszín
  • 60 g cukor
  • 120 g étcsoki
  • 25 g vaj
  • rum ízlés szerint

a tálaláshoz

  • 200 ml tejszín
Pikk-pakk somlói, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a cukrot és szobahőmérsékletű vajat habosra verjük, alaposan hozzákeverjük a többi hozzávalót és az egészet egy 25X30 cm-es műanyag vagy üvegedénybe simítjuk. Mikrohullámú sütőben 8-10 perc alatt (900 W) megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg a tészta hűl, a tejben feloldjuk a vanília pudingot, hozzákeverjük a cukrot, a tejszínt és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Ha kész hozzákeverjük a tojássárgáját és ízlés szerint a rumba áztatott mazsolát.

Végül az csokiöntethez forráspontig melegítjük a tejszínt és ráöntjük az étcsokira, beletesszük a vajat és belekeverjük a többi hozzávalót is. Homogénre keverjük és szobahőmérsékletűre hűtjük.

Jön az összeállítás! A piskótát darabokra tépkedjük és bele rétegezzük a krémmel egy üvegtálba, majd hűtőbe tesszük. Ha kihűlt fagyi kanál segítségével gombócokat szaggatunk és szép poharakba tesszük. A behűtött tejszínt habbá verjük és mehet a poharakba, majd rácsorgatjuk a csoki öntetet és a darált diót.

Jó étvágyat!