Meggyes minipite

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_meggyes-minipite-1_gal-timea_20210801

Meggyes minipite. fotó: Gál Tímea

Ki ne ismerné a „Csengetett, Milord?” című sorozatot. (Ha nem látta, feltétlenül nézze meg!) A vicces angol sorozatban a Meldrum-ház konyhájának királynője Mrs. Lipton, akinek messze földön híres a meggyeslepénye. Sohasem száll le benne a gyümölcs az aljára. A mai recept pedig olyan, amitől minden háziasszony (vagy háziúr) is hasonló gasztro magasságokba emelkedhet! Olyan finomságot lehet így készíteni, amely megállná a helyét „Őméltósága” asztalán is.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 125 g liszt
  • 20 g tojás
  • 62,5 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 ek tejszín

a töltelékhez

  • 300 g magozott meggy
  • 2 ek cukor
  • 1 mk fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 15 g vaníliás pudingpor
Meggyes minipite. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd elkeverjük a sóval a cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges adjunk hozzá tejszint is. Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta hűl, összeállítjuk a tölteléket. A kimagozott meggyet lecukrozzuk és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Leszűrjük, és ha a lé nincs nincs 200 ml , akkor kipótoljuk vízzel, és a pudingporral felfőzzük. Amikor besűrűsödött belekeverjük a meggyet, a fahéjat és citrom reszelt héját.

A tészta kétharmadát kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra, minipite formával kiszaggatjuk és belenyomkodjuk a pite formába, majd eloszlatjuk rajta egyenletesen a tölteléket. A tészta maradékát kinyújtjuk berácsozzuk és rátesszük a tetejére. Tojással lekenjük a tetejét és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!!

(dho)