Hozzávalók:
a tésztához
- 120 ml tej
- 1 db tojás
- 120 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 350 g liszt
- 40 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 10 g sütőpor
- + tojásfehérje az összeragasztáshoz
a forgatáshoz
- fahéj
- porcukor
a tálaláshoz
- lekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és lefóliázva 20 percig pihentetjük. Ez után, lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk. A tésztát alul felül alaposan lisztezzük, nyújtásnál ne sajnáljuk a lisztet! 5 cm-es pogácsaszaggatóval (de jó lesz egy pohár is) köröket szaggatunk, ezeket pedig középen vékony csíkban tojásfehérjével megkenjük és 5 darab kört egymásra fektetünk úgy, hogy a tojásfehérjés csíkok egymáson legyenek. Egy vékony pálcával (nálam evőpálca volt, de jó lesz egy kanál nyele is) mindkét oldalról összenyomjuk a tojásfehérjés ragasztást. Ez fogja összetartani a gömbünket. Forró olajba dobjuk és kb. 2 perc alatt kisütjük. Ha jól csináltuk, mint egy karácsonyfagömb úgy nyílnak szét a lapjai. Még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk és bármilyen gyümölcslekvárral tálalható, mi rumos erdei gyümölcs lekvárral bolondítottuk meg.
Jó étvágyat!