Csöröge labdacs

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_csoroge-labdacs1_gal-timea_20210725

Csöröge labdacs. fotó: Gál Tímea

A csörögefánk egy klasszikus, ünnepi édesség. De minden napból lehet ünnepet varázsolni. Van, aki forgácsfánk vagy herőce néven ismeri. Igai magyar csemege, sőt a csöröge szót először hazánkban 1565-ben jegyezték fel, és arra a hangra utal, amit a tészta a forró zsírban, sülés közben kiad. Ez a variáció, ha lehet még finomabb, mert sokkal több lekvárt képes cipelni magán.

 

Hozzávalók:  

a tésztához

  • 120 ml tej
  • 1 db tojás
  • 120 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 350 g liszt
  • 40 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 10 g sütőpor
  • + tojásfehérje az összeragasztáshoz

a forgatáshoz

  • fahéj
  • porcukor

a tálaláshoz

  • lekvár
Csöröge labdacs. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és lefóliázva 20 percig pihentetjük. Ez után, lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk. A tésztát alul felül alaposan lisztezzük, nyújtásnál ne sajnáljuk a lisztet! 5 cm-es pogácsaszaggatóval (de jó lesz egy pohár is) köröket szaggatunk, ezeket pedig középen vékony csíkban tojásfehérjével megkenjük és 5 darab kört egymásra fektetünk úgy, hogy a tojásfehérjés csíkok egymáson legyenek. Egy vékony pálcával (nálam evőpálca volt, de jó lesz egy kanál nyele is) mindkét oldalról összenyomjuk a tojásfehérjés ragasztást. Ez fogja összetartani a gömbünket. Forró olajba dobjuk és kb. 2 perc alatt kisütjük. Ha jól csináltuk, mint egy karácsonyfagömb úgy nyílnak szét a lapjai. Még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk és bármilyen gyümölcslekvárral tálalható, mi rumos erdei gyümölcs lekvárral bolondítottuk meg.

Jó étvágyat!

(dho)