Mákos, diós linzertekercs

//Tóth Gábor
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Mákos, diós linzertekercs
Ha vendégek jönnek nem árt egy olyan süti, amivel nem akkor kell vacakolni amikor ott van mindenki, látványosan lehet tálalni és persze nem olvad szét a napon. A mai finomság megfelel az összes kritériumnak: nagyon egyszerű elkészíteni, eszméletlenül finom és szaftos lesz az eredmény. Ami pedig a legjobb: ha nem majszolja el a család az egészet, akár hetekig is eláll a spájzban, lefedve.

Hozzávalók (4 veknihez):

a tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 175 g tejföl
  • csipet só

a mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 6 evőkanál cukor
  • reszelt citromhéj
  • pici tej

a diós töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 4 evőkanál cukor
  • reszelt narancshéj
  • pici tej
Mákos, diós linzertekercs, fotó: dho

Elkészítés:

Összeállítjuk a tésztát és 1 órára hűtőbe tesszük. Nem, nem hiányzik a cukor a hozzávalókból, mert ebbe nem kell! Ha jól dolgozunk akkor marcipán állagú tésztát kapunk.

Addig a töltelékek hozzávalóit összekeverjük. Két, jól kenhető masszát kell kapni.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és egyesével vékony téglalapot nyújtunk belőlük, majd megkenjük őket a töltelékkel. Úgy kell feltekerni mit a bejglit, azaz a rövidebb két oldalán egy-egy centit visszahajtunk (ez bent tartja a tölteléket) és szépen feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a 4 db veknit és villával megszurkáljuk őket (nem csak a tetejét, át kell döfni az egészet). 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig sütjük. Nem kell, hogy színesre süljön, mert akkor kiszárad, maradjon fehér.

Ha kihűlt, ferdén felszeleteljük, megszórjuk porcukorral és ha nagyon látványosan szeretnénk tálalni egy kis fagyival és gyümölccsel vagy lekvárral kínáljuk.

 

Jó étvágyat!

(dho)