Epres galette

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Epres galette
A neve alapján nagyon kifinomult sütinek tűnik a galette. Ehhez képest rém egyszerű, olyannyira, hogy a történészek szerint az eredete az őskorra vezethető vissza. Ugyanis már akkor készítettek eleink olyan tésztaféléket amelynek sütéséhez elegendő volt egy felmelegített kő. Persze a franciák valóságos remekművé formálták ezt. A galette leginkább Normandiában és Bretagne-ban népszerű és számos variációja létezik, még húsos is. Mi most az epreset készítjük el, ja és tökéletes erre a picit lottyadt gyümölcs is!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 170 g vaj
  • 300 g liszt
  • 45 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja és a felének a leve
  • 2 db tojássárgája

a krémhez

  • 500 g eper
  • 40 g  cukor
  • 2 ek vanília pudingpor vagy kukoricakeményítő
  • 2 ek eperlekvár

a kenéshez

  • tojásfehérje
  • 2 ek fahéjas barnacukor
Epres galette. fotó: Gál Tímea

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalót összekeverjük, de nem gyúrjuk, mert akkor morzsálodós lesz, a lényeg, hogy összeálljon. Fél órára a hűtőbe tesszük frissentartó fóliába csomagolva. Addig a töltelék hozzávalóit a lekvár kivételével egy tálban összekeverjük, az epret tisztítva és darabolva keverjük hozzá.

Sütőpapíron a tésztát kb. 5mm vastagra nyújtjuk, a papírral együtt sütőlemezre emeljük, a szélétől kb. 3 cm-t elhagyva megkenjük eperlekvárral, ráhalmozzuk a tölteléket és a szabadon hagyott széleit ráhajtjuk. Tojásfehérjével megkenjük és fahéjas barnacukorral megszórjuk. Előmelegített 200°C-os sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Ez tényleg csak ennyi!

Jó étvágyat!

 

(dho)