Marlenka golyó

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_marlenkagolyo1_gal-timea_20210606

fotó: Gál Tímea

Jó pár csemege esetében megszoktuk, hogy készen vesszük őket, azaz eszünkbe sem jut, hogy otthon is el lehet készíteni pedig nem is nagy ördöngösség. Na íme az egyik finomság, ami szobahőmérsékleten a legjobb. Az egész nem más, mint egy jó kis gyurmázás, igaz jó alapanyagokkal.

 

Hozzávalók:

a tésztához

  • 300 g mézeskalács vagy mézeslap morzsa +a hempergetéshez
  • 80 g darált dió
  • 50 g olvasztott vaj
  • karamellkrém
  • 1 dl tej

a karamellkrémhez:

  • 18 dkg cukor
  • 70 ml víz
  • 150 ml tejszín

a krémhez:

  • 1 tubus sűrített tej
  • 125 g mascarpone
fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A karamellkrémhez a cukorból és vízből sötét szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt (vigyázat, nagyon bugyog!), elkeverjük és kihűtjük.

A töltelékhez összekeverjük a mascarponét a sűrített tejjel és betesszük a fagyasztóba kb. 1-2 órára, hogy jól formálhatóvá váljon. Ha már elég szilárd, pici 1,5 cm-es golyókat / kupacokat – ahogy sikerül – formázunk belőle (vigyázat, a kéz melegtől nagyon olvad, így gyorsan kell dolgozni vele) Ezeket a kis kupacokat visszatesszük további fél órára a fagyasztóba.

A golyómasszához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha nem áll össze, adhatunk még hozzá tejet. Amíg a „golyóbelsőnk” hűl, a masszát pihentetjük, hogy jól összeálljon.

Ha mindez megvan, akkor összeállítjuk a sütit. A megfagyott tölteléket a masszával együtt kb. 3 cm átmérőjű golyókká formázzuk, végül meghempergetjük a maradék mézeskalács morzsában. A tetejét megcsorgathatjuk egy kis olvasztott csokival. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, de hűtőben tároljuk! Nálam ebből a mennyiségből 25 golyó lett.

Jó étvágyat!