Hozzávalók:
a tésztához
- 300 g mézeskalács vagy mézeslap morzsa +a hempergetéshez
- 80 g darált dió
- 50 g olvasztott vaj
- karamellkrém
- 1 dl tej
a karamellkrémhez:
- 18 dkg cukor
- 70 ml víz
- 150 ml tejszín
a krémhez:
- 1 tubus sűrített tej
- 125 g mascarpone
Elkészítés:
A karamellkrémhez a cukorból és vízből sötét szirupot főzünk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejszínt (vigyázat, nagyon bugyog!), elkeverjük és kihűtjük.
A töltelékhez összekeverjük a mascarponét a sűrített tejjel és betesszük a fagyasztóba kb. 1-2 órára, hogy jól formálhatóvá váljon. Ha már elég szilárd, pici 1,5 cm-es golyókat / kupacokat – ahogy sikerül – formázunk belőle (vigyázat, a kéz melegtől nagyon olvad, így gyorsan kell dolgozni vele) Ezeket a kis kupacokat visszatesszük további fél órára a fagyasztóba.
A golyómasszához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha nem áll össze, adhatunk még hozzá tejet. Amíg a „golyóbelsőnk” hűl, a masszát pihentetjük, hogy jól összeálljon.
Ha mindez megvan, akkor összeállítjuk a sütit. A megfagyott tölteléket a masszával együtt kb. 3 cm átmérőjű golyókká formázzuk, végül meghempergetjük a maradék mézeskalács morzsában. A tetejét megcsorgathatjuk egy kis olvasztott csokival. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, de hűtőben tároljuk! Nálam ebből a mennyiségből 25 golyó lett.
Jó étvágyat!