Hozzávalók:
a tésztához
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 db tojássárgája
a díszítéshez
- 100 g porcukor
- ételfesték, színes cukorkák
Elkészítés:
Elsőként kössünk egy kötényt a gyerekre, de úgyis mindene maszatos lesz. Aztán vegyük elő a fényképezőgépet, mert lesz mit megörökíteni. Ezt követően a lisztet, a cukrot és a szobahőmérsékletű vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásságáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztalabdát és kb. fél órára betesszük a hűtőbe.
Ezután lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk különböző kiszúrókkal kiszúrkáljuk a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A gyerekek ezt a részét nagyon élvezik!!!! Ehhez akár elő lehet venni a karácsonyi mézeskalács kiszúrókat, de a dínóstól az autósig nagyon sokféle kapható fillérekért.
180° C-ra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt készre sütjük, és megvárjuk míg kihűltek teljesen, utána díszíthető. Ennél a résznél tartsuk távol a gyereket a konyhától, de ha meghűlt, folytatódhat a ramazuri!
A cukormáz elkészítése nagyon egyszerű: pár csepp vizet adunk a porcukorhoz és elkeverjük, étel színezékkel színezhetjük. Akkor jó, ha nagyon sűrű!
Akár ecsettel vagy kézzel is rákenheti a gyerek a mázat a kekszre, de óvatosan ráfolyatni is lehet, aztán elkenni rajta – mármint a kekszen, nem a gyereken (ő így is, úgy is tiszta maszat lesz). Ez után jön a „csiribú-csiribá” és a még ragadós mázat megszórjuk mindenféle cukorkával! Jóbuli!
Jó étvágyat!