Gyereknapi varázskeksz

//Gál Tímea
fotó: Gál Tímea
A legjobb gyereknapi program az, amin közösen lehet részt venni. Együtt csinálni valamit a legeslegjobb dolog! A kisfiamat, Domit ezzel a közös sütögetéssel leptem most meg. Imádom nézni, ahogyan sürög-forog a konyhában és alkot! Csillog a szeme ilyenkor. Most pedig, ahogyan készen van a „Varázskeksz” rájár és mindig elmondja: "Anya, Apa ez a keksz mennyei, meg kell kóstolnotok!"

Hozzávalók:

a tésztához

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 db tojássárgája

a díszítéshez

  • 100 g porcukor
  • ételfesték, színes cukorkák
Domi (Gál Timi kisfia) süt. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Elsőként kössünk egy kötényt a gyerekre, de úgyis mindene maszatos lesz. Aztán vegyük elő a fényképezőgépet, mert lesz mit megörökíteni. Ezt követően a lisztet, a cukrot és a szobahőmérsékletű vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásságáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztalabdát és kb. fél órára betesszük a hűtőbe.

Ezután lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk különböző kiszúrókkal kiszúrkáljuk a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A gyerekek ezt a részét nagyon élvezik!!!! Ehhez akár elő lehet venni a karácsonyi mézeskalács kiszúrókat, de a dínóstól az autósig nagyon sokféle kapható fillérekért.

180° C-ra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt készre sütjük, és megvárjuk míg kihűltek teljesen, utána díszíthető. Ennél a résznél tartsuk távol a gyereket a konyhától, de ha meghűlt, folytatódhat a ramazuri!

Domi (Gál Timi kisfia) díszít. fotó: Gál Tímea

A cukormáz elkészítése nagyon egyszerű: pár csepp vizet adunk a porcukorhoz és elkeverjük, étel színezékkel színezhetjük. Akkor jó, ha nagyon sűrű!

Akár ecsettel vagy kézzel is rákenheti a gyerek a mázat a kekszre, de óvatosan ráfolyatni is lehet, aztán elkenni rajta – mármint a kekszen, nem a gyereken (ő így is, úgy is tiszta maszat lesz). Ez után jön a „csiribú-csiribá” és a még ragadós mázat megszórjuk mindenféle cukorkával! Jóbuli!

Jó étvágyat!

Domi (Gál Timi kisfia) díszít. fotó: Gál Tímea