Mohasüti

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Mohasüti
Minden családban vannak olyan receptek, amit elkunyerálunk egymástól… Na ez eheti pont ilyen. Bár nagyon sok édesség receptjét ismerem, de a húgom egyszer elkápráztatott ezzel a finomsággal. Így addig nem hagytam békén, amíg el nem árulta a titkot, én meg most kikotyogom nektek! Mohasüti lett a neve, pedig a világon semmi köze a mohához. De a gyerekek ezzel a névvel biztos megeszik és nem akadnak ki azon, hogy a valóságban ez egy spenótos-epres csemege. Mohát enni desszert gyanánt meg mégis olyan, mintha egy mesében mi lennénk a vasárnapi manócsalád a tölgyfa tövében.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 3 db tojás
  • 450 g spenót /friss v. fagyasztott/
  • 2 bögre finomliszt
  • 1 csipet só
  • 3 tk sütőpor
  • 1 bögre cukor
  • 300 ml olaj

a krémhez

  • 500 ml tejszín
  • 250 g mascarpone
  • 50 g olvasztott fehércsoki
  • 10 g vaníliás cukor

az epres réteghez

  • 500 g friss eper
  • 2 db eper zselé
  • 500 ml víz
Mohasüti. fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A tésztához a friss, megmosott spenótot turmix segítségével pépesítjük. Ha fagyasztott a cucc, akkor csak ki kell engedni, és már meg is van. A 3 egész tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd beleforgatjuk a tojásos masszába. Utolsó lépésként megy bele a spenót, de ezt elég egy kanállal, lazán elkeverni. 180 C fokon, 1 óra alatt megsütjük (légkeveréses sütőben, de persze normálban is lehet). A lényeg, hogy ne nagyon hagyjuk kiszáradni.

A krémhez a mascarponét összekeverjük az olvasztott, de kihűlt csokival, közben a tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és két részletben hozzáforgatjuk a habot a mascarponés csokihoz.

Az eper réteghez a megmosott, megtisztított gyümölcsből 100 grammot a vízzel egy turmixgép segítségével összedolgozzuk, majd ezt a tortazselével felfőzzük. Ha ez megvan, hozzákeverjük a feldarabolt maradék epret és időnként átkeverve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Ha mindent jól csináltuk, akkor minden rész készen áll a csemege összeállításához. A tésztát kétharmad egy harmad arányban vízszintesen elvágjuk. A vékonyabb tésztát kézzel összemorzsoljuk. A vastagabb tészta tetejére kenjük a krém felét, elegyengetjük rajta a szobahőmérsékletű epres réteget is és hűtőbe tesszük, ahol hagyjuk megdermedni. Ezután rákenjük a krém másik felét és az összemorzsolt tésztával megszórjuk a tetejét. Mehet megint pár órára a hűtőbe, ezután könnyen szeletelhető.

Jó étvágyat!