Hozzávalók:
a tésztához
- 3 db tojás
- 450 g spenót /friss v. fagyasztott/
- 2 bögre finomliszt
- 1 csipet só
- 3 tk sütőpor
- 1 bögre cukor
- 300 ml olaj
a krémhez
- 500 ml tejszín
- 250 g mascarpone
- 50 g olvasztott fehércsoki
- 10 g vaníliás cukor
az epres réteghez
- 500 g friss eper
- 2 db eper zselé
- 500 ml víz
Elkészítés
A tésztához a friss, megmosott spenótot turmix segítségével pépesítjük. Ha fagyasztott a cucc, akkor csak ki kell engedni, és már meg is van. A 3 egész tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd beleforgatjuk a tojásos masszába. Utolsó lépésként megy bele a spenót, de ezt elég egy kanállal, lazán elkeverni. 180 C fokon, 1 óra alatt megsütjük (légkeveréses sütőben, de persze normálban is lehet). A lényeg, hogy ne nagyon hagyjuk kiszáradni.
A krémhez a mascarponét összekeverjük az olvasztott, de kihűlt csokival, közben a tejszínt habbá verjük a vaníliás cukorral és két részletben hozzáforgatjuk a habot a mascarponés csokihoz.
Az eper réteghez a megmosott, megtisztított gyümölcsből 100 grammot a vízzel egy turmixgép segítségével összedolgozzuk, majd ezt a tortazselével felfőzzük. Ha ez megvan, hozzákeverjük a feldarabolt maradék epret és időnként átkeverve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha mindent jól csináltuk, akkor minden rész készen áll a csemege összeállításához. A tésztát kétharmad egy harmad arányban vízszintesen elvágjuk. A vékonyabb tésztát kézzel összemorzsoljuk. A vastagabb tészta tetejére kenjük a krém felét, elegyengetjük rajta a szobahőmérsékletű epres réteget is és hűtőbe tesszük, ahol hagyjuk megdermedni. Ezután rákenjük a krém másik felét és az összemorzsolt tésztával megszórjuk a tetejét. Mehet megint pár órára a hűtőbe, ezután könnyen szeletelhető.
Jó étvágyat!