Linzerkarika

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Linzerkarika
Anyák napjára a virág mellé annyira jó egy saját készítésű ajándékkal örömet szerezni. Egy jó süti a legjobb csemege. Most pedig egy olyan egyszerű, és szinte elronthatatlan receptet hoztam, amit akár egy kisgyerek is össze tud állítani a legkevesebb konyhai tapasztalatú apukával az oldalán. Lepjük meg Anyut!

 

Hozzávalók (12 db):

a tésztához

  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 150 g búzaliszt
  • 1 citrom reszelt héja

a töltelékhez

  • eper vagy baracklekvár

a díszítéshez

  • szeletelt mandula
  • 1 db tojás
Linzerkarika. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, de csak addig, amíg összeáll a tészta. A linzertésztát ugyanis nem szabad túlgyúrni. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Linzer kiszúróval 12 db telit és 12 db lyukas közepű formát szúrunk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a lyukas közepűeket felvert tojással megkenjük és szeletelt mandulával megszórjuk a tetejét. 200° C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt arany barnára sütjük. Kihűlés után tetszőleges lekvárral megkenjük és összeragasztjuk a formákat.

Tipp: ha nincs linzerkiszúrónk, akkor jó a pogácsaszaggató, vagy egy kisebb pohár is. De ebben az esetben nem lesznek lukas formák.

Jó sütögetést!