Szilvás-mákos rétes

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Szilvás-mákos rétes
A rétes egy olyan csemege, amelyet igazán a magunkénak mondhatunk. Hazánkban, valamint Ausztriába és Szerbiában a legismertebb és az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén alakult ki a mai formája is. Nemzetközi hírű finomság, olyannyira, hogy a 19 század elején, amikor a kifinomultság netovábbja Párizs volt, az ottani Ritz Hotel étlapján szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni, írja a wikipédia. A tészta elkészítése meglehetősen macerás, így most picit csalunk, és mi kész réteslapot használunk.

 

Hozzávalók (2 db réteshez) :

  • 2 csomag réteslap
  • 520 g darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g kekszmorzsa
  • 650 g szilva
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • egy csipet só
  • 520 ml víz
  • 460 g cukor
  • étolaj (kenéshez)
Szilvás-mákos rétes. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Először a tölteléket dobjuk össze. Egy edényben a vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk. Amíg fő a szirup, addig a szilvát apróra vágjuk össze és keverjük hozzá a többi hozzávalót is. Ha kész a cukorszirup még forrón öntsük a keverékre és jól keverjük el. Hagyjuk egy éjszakát állni.

Másnap jöhet a sütés. Az első réteslapot megvizezett és kicsavart konyharuhára tesszük, az étolajjal megcsepegtetjük, és ecsettel alaposan elkenjük. Így folytatjuk a 4 lappal (ez rétesenként értendő, 1 csomagban 4 db lap van), de az utolsóra már ne sok olajat tegyünk. A töltelék felét egy csíkban a tésztára halmozzuk és a konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát, úgy hogy közben behajtjuk a tészta széleit, hogy ne folyjék ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tetejét és az oldalát is megkenjük olajjal és 200°C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!