Hozzávalók (2 db réteshez) :
- 2 csomag réteslap
- 520 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 50 g kekszmorzsa
- 650 g szilva
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- egy csipet só
- 520 ml víz
- 460 g cukor
- étolaj (kenéshez)
Elkészítés:
Először a tölteléket dobjuk össze. Egy edényben a vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk. Amíg fő a szirup, addig a szilvát apróra vágjuk össze és keverjük hozzá a többi hozzávalót is. Ha kész a cukorszirup még forrón öntsük a keverékre és jól keverjük el. Hagyjuk egy éjszakát állni.
Másnap jöhet a sütés. Az első réteslapot megvizezett és kicsavart konyharuhára tesszük, az étolajjal megcsepegtetjük, és ecsettel alaposan elkenjük. Így folytatjuk a 4 lappal (ez rétesenként értendő, 1 csomagban 4 db lap van), de az utolsóra már ne sok olajat tegyünk. A töltelék felét egy csíkban a tésztára halmozzuk és a konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát, úgy hogy közben behajtjuk a tészta széleit, hogy ne folyjék ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tetejét és az oldalát is megkenjük olajjal és 200°C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!